Foto: Dick Martens

‘Renkums’ vuurwerk niet op straat, maar in MFC Doelum

  Sport

door Dick Martens

RENKUM – Dat de vuurwerkverkoop in de gemeente Renkum inmiddels is begonnen, zal bijna niemand zijn ontgaan. Toch is er ook een andere categorie, namelijk het 'sportieve' vuurwerk, misschien nog wel spectaculairder, maar zeker veiliger. Dat is ook al jaren de insteek van het Oudejaars Zaalvoetbal Toernooi. Onder het motto: 'Sportief bezig zijn op oudejaarsdag, ter voorkoming van baldadigheid en overlast van vuurwerk', werd jaren geleden een begin gemaakt met het toernooi. Inmiddels beleeft het toernooi alweer haar 36e editie. Met dank aan het Sport en Beweegteam Renkum, dat ditmaal werd gesteund door MFC Doelum, het Dulon College in Ede, EHBO Renkum en Willemsen Stage Management.

'Alle deelnemers krijgen een medaille'

Traditie bij de deelnemende ploegen is elk jaar weer het verzinnen van de meest originele teamnamen. Ook daarin blijkt 'Renkum' weer erg creatief. Zo traden bij de jongste jeugd (7-9 jaar), onder andere: Wij gaan winnen, Pizza Margarita, Vitesse, Ajax, De Wolven, Renkumse Rotjes en Paasberg tegen elkaar in het strijdperk. Na enorm spannende, maar vooral enthousiaste wedstrijden werd de eerste plaats uiteindelijk gedeeld door De Wolven en Paasberg. ,,Wij zijn vorig jaar met deze leeftijdscategorie begonnen", aldus Hans Kap van het Sport en Beweegteam Renkum. ,,Dat sloeg direct aan en ook dit jaar zijn er veel teams die hebben deelgenomen. Alle deelnemers krijgen een prijs, in de vorm van een medaille."

Pouwel Vos Bokaal

Toch was er een team misschien nog wel blijer dan De Wolven en de Paasberg. Dat waren namelijk de Belhamels. Hoewel hun naam misschien anders doet vermoeden, toonden zij zich gedurende het sportiefst. Dat leverde hun de prestigieuze Pouwel Vos Bokaal op. De prijs, een schaal, is vernoemd naar de grondlegger van het Oudejaars toernooi, Pouwel Vos. Vos werkte jarenlang bij de politie en overleed in 2014. Om hem blijvend te eren wordt jaarlijks de prijs uitgereikt, een prijs die staat voor: 'Respect, Samenspel en Sportiviteit'. Dochter Petra Vos overhandigde de prijs aan de super trotse Belhamels. ,,Dat jullie tijdens de wedstrijd een time out aanvroegen, omdat er een tegenstander geblesseerd was, was fantastisch. Een mooi voorbeeld van sportiviteit."

Inventieve teamnamen

In de grote zaal streden ondertussen de teams in de categorie 10-12 jaar in een meiden- en jongenspoule om de prijzen. Ook daar weer inventieve teamnamen als MO13 aan de top, Supermeiden, De Redichem Leeuwinnen en de Voetbalgirls bij de meiden. En FC De Knallers, De Killers, Whateverton FC, PSG en de Renkumse Boys bij de jongens. Na een verwoede strijd waren bij de jongens De Killers het sterkst en gingen bij de meiden De Redichem Leeuwinnen er met de hoofdprijs vandoor.

Dromen van Lieke Martens

In de categorie 13-16 speelden de meiden 'gewoon' in een poule met de jongens mee. Ook hier weer fraaie teamnamen, zoals bij de meiden de Sneeuwklokjes en FC Martens, waaruit de droom van menig meisje blijkt. 'Zo goed worden als de bij FC Barcelona en bij de Oranje Leeuwinnen spelende Lieke Martens'. Momenteel leggen ze de basis bij hun eigen club, Redichem, maar dromen mag natuurlijk altijd en wie weet was er wel een 'Lieke Martens opvolgster' actief in Doelum. Bij de jongens waren F1, De Wesley's, De Shrek Boys en De Derde Helft actief. F1 toonde zich aan het einde van de middag het sterkst, de van Lieke Martens dromende Redichem meiden weerden zich prima tegen 'de stoere mannen'. Zij werden vierde.

Bijzondere tactiek 'Team Jansen'

Het toernooi werd afgesloten door jongens en meiden in de leeftijdscategorie 17-23 jaar. Ook hier weer meiden, die gewoon hun partijtjes speelden tegen 'mannenteams'. Het onder de naam van 'Team Jansen' uitkomende meiden gingen zonder schroom de strijd aan met de zich soms als de aanstormende nieuwe Ronaldo's of Messi's profilerende 'boys'. Na een eerste fikse tik (8-0), kwamen ze in de tweede wedstrijd (na samenspraak met de organisatie) met een nieuwe tactiek: twee speelsters meer en een nieuwe, 'mannelijke aanwinst' in de spits. Daar keek tegenstander Ahgelo United wat vreemd van op. Na van de schrik te zijn bekomen, beslisten ze het duel toch nog in hun voordeel. Maar in de laatste wedstrijd tegen Eduard United leverde het vernuftige tactische plan toch nog een welverdiend punt op. De sterksten waren na een lange, maar succesvolle voetbaldag, met veel 'voetbal-vuurwerk, uiteindelijk 'de boys' van Ahgelo United. Zij ontvingen hun prijs uit handen van Renkums wethouder van sport Marinka Mulder, de Pouwel Vos bokaal was voor F1.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden