Foto: Dick Martens

RZC scoort weer ouderwets met Zwem4Daagse

  Sport

door Dick Martens

RENKUM – De Renkumse Zwem4Daagse is weer helemaal terug. Het vierdaagse 'spetterspektakel' was een tijdje van het (zwem)toneel verdwenen, maar werd aan de hand van een aantal enthousiaste vrijwilligers van de Renkumse Zwem- en Poloclub RZC, weer nieuw leven ingeblazen. Het werd, met als thema de Friese Elfstedentocht, werd het al direct een doorslaand succes. Voor de organisatie een stimulans om ook in de laatste week van december 2019 de 'Renkumse' jeugd, hun ouders en hun opa's en oma's weer te laten ervaren hoe leuk zwemmen is. 180 deelnemers maakten van die gelegenheid gebruik en dat waren er weer ruim 60 meer dan vorig jaar.

Fraaie thema's 

Ook u waren er op de verschillende dagen fraaie thema's bedacht. Thema's vol uitdaging en avontuur. Er kon gedoken worden naar de onderwaterwereld van Atlantis, er waren Oudhollandse spelletjes op de 'Ik hou van Holland'-dag, maar de deelnemers werden ook uitgedaagd tijdens 'The Challenge', ook kon er een levensgrote stormbaan worden bestormd en was er een Obstacle Swim.

Iedereen, van jong tot oud, heeft genoten

,,Het was weer geweldig om te zien hoe iedereen, van jong tot oud, genoot van ons vierdaagse zwemspektakel", glunderde Egwin Janssen, zwemtrainer bij RZC en een van de initiatiefnemers van het weer opstarten van de Zwem4Daagse. ,,Er deden zelfs mensen mee, die in een revalidatieproces zaten en al zwemmend aan hun herstel werken en onze 4-daagse daarvoor gebruikten. Iedereen was enthousiast over de thema's, waar plezier, maar ook de uitdaging voorop stonden. Vooral The Challenge was pittig, er kon gesprint, gegooid en achteruit gezwommen worden, maar ook de Obstacle Swim bood het nodige spektakel."

'Kinderen moeten genieten van zwemmen'

Na vier dagen zwemmend genieten was er voor elke deelnemer een fraaie medaille. ,,Nu al werd ons op het hart gedrukt om hier vooral mee door te gaan", vervolgt Janssen. ,,Want vooral de kinderen gaven al aan 'volgend jaar weer mee te doen' en dat 'dit leuker was dan alleen heen en weer zwemmen'. Ook zwommen veel deelnemers een grotere afstand, dan waar ze zich voor hadden opgegeven. Voor ons als organiserende verenigingen natuurlijk leuk om te horen. Zeker omdat wij het als RZC vooral belangrijk vinden dat kinderen genieten van zwemmen en ook in hun kerstvakantie lekker in beweging zijn. We hebben het als organisatie dan ook weer met heel veel plezier gedaan en zijn zeker van plan er ook volgend jaar gewoon mee door te gaan. Het moet weer een 'ouderwetse' traditie worden. Kerstvakantie? Dan is er bij RZC in het zwembad in MFC Doelum een Zwem4Daagse. Het moet weer een vanzelfsprekendheid worden. Aan ons zal het niet liggen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden