Foto: Dick Martens

DKOD begint cruciale tweede seizoenshelft met verlies

  Sport

door Dick Martens

RENKUM - Voor DKOD wordt de tweede seizoenshelft cruciaal, zowel in de zaal- alsook in de veldcompetitie. In beide competities vecht de ploeg voor klassenbehoud in de 3e Klasse. Momenteel bezet de ploeg van trainer Jaap Jochems 'op het veld', na acht gespeelde wedstrijden de zesde plaats, met alleen Huizen en SkunK nog onder zich. In de zaal staan de Renkumers eveneens op een zesde positie, samen met SEV. Hekkensluiter is Zwaluwen. Maar de marges tussen de degradatiekandidaten zijn met maar één punt, minimaal. Toch rekende Jochems bij de hervatting van het zaalseizoen op een goede start en uiteraard (winst) punten, maar daar stak het verrassend sterke Fortissimo een gevoelig stokje voor. In MFC Doelum werd de thuisclub op een forse, 16-29 nederlaag 'getrakteerd'.

Stelregel van Johan Cruijff

De gasten uit IJsselstein hadden de feestdagen wat beter verteerd, dan de thuisploeg. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Sander Maijenburg werd in een hoog tempo de aanval gezocht en bij balverlies werd er direct druk gezet op het uitverdedigen van de thuisclub. Op deze 'overrompelingstactiek' had DKOD niet het juiste antwoord, getuige de 2-6 achterstand al in de beginfase. ,,Omdat wij in het hoge tempo mee probeerden te gaan, mislukte er veel bij ons", verklaarde Jochems. ,,Ik heb dan veelvuldig aangegeven om rustiger te spelen, met lange aanvallen, dus langer balbezit. Want als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. Johan Cruijff hanteerde die stelregel veelvuldig. Het klinkt zo logisch, maar het is gewoon wel de waarheid."

Blessure scheidsrechter

Maar het lukte DKOD, zeker voor rust niet, om op de 'Cruijff-tactiek' over te stappen. Mede omdat het spel ook nog eens veel slordigheden en passfouten herbergde, maar ook het scorend vermogen achterbleef op de doeltreffendheid van Fortissimo. De ruststand: 7-15 was daar het sprekend voorbeeld van. In de rust probeerde Jochems de puntjes weer op de i te krijgen. Hij had daar ruim de tijd voor, omdat scheidsrechter Maijenburg aangaf, door een kuitblessure, niet meer verder te kunnen. Gelukkig was scheidsrechter Rolf Scholten, die voorafgaand aan de wedstrijd DKOD-Fortissimo een jeugdwedstrijd had gefloten, nog in de zaal aanwezig. Na overleg met beide aanvoerders en trainers, werd overeengekomen, dat Scholten de tweede helft zou gaan fluiten. Ondertussen had Jochems drie verse krachten, Mariëlle Jansen, Demi Gerritsen en Niels Vedder, in de ploeg gebracht.

Minimaal tien punten halen

De tactische wissel en ook het feit dat de (tijdelijke) Chinese aanwinsten Suen en Austin ook beter gingen spelen, deed de thuisploeg goed. Punt voor punt sloop DKOD dichterbij, maar de opleving was van (te) korte duur. Na vier doelpunten op rij en bij een stand van 11-16, 'antwoordde' Fortissimo met maar liefst vijf treffers. Die mentale klap kwam DKOD niet meer te boven en eindigde de herstart van de zaalcompetitie, met een gevoelige 16-29 nederlaag, in mineur. ,,Fortissimo speelde boven verwachting goed", blikte Jochems terug. ,,Zij spelen natuurlijk, op het veld, niet voor niets in de 2e Klasse. Bovendien hadden zij een mindere eerste seizoenshelft door blessures. Maar feit blijft wel, dat ik van mijn eigen ploeg meer had verwacht. Door dit verlies worden de komende twee wedstrijden, tegen Zwaluwen en SEV cruciaal. Die moeten wij winnen. We staan nu op twee punten en moeten er minimaal tien gaan halen. Dan blijven we in de 3e Klasse, daar ben ik van overtuigd."

Volgende 'thuisduel' in Doorwerth

In de komende twee cruciale wedstrijden kan Jochems dan nog beschikken over de Chinese stagiaires. ,,Dus daar moeten we dan ook optimaal van profiteren. Zij hebben onze ploeg absoluut versterkt, maar gaan helaas o 28 januari, weer terug naar China. Gelukkig hebben Derk-Jan Hooijer en Stefan Vorage al wel aangegeven, dat mocht de nood echt aan de man zijn en zij beschikbaar zijn, ons wel uit de brand willen helpen. Daar ben ik blij mee. Maar eerst focussen we ons op de komende twee duels, waarvan we, door een dubbele boeking bij Doelum, de komende wedstrijd (tegen Zwaluwen, aanvang: 19.00 uur) in Sporthal Doorwerth spelen. Jammer is wel, dat we daar de komende week niet kunnen trainen. Ik heb wel geprobeerd om daar tijd te reserveren, maar alle uren bleken te zijn volgeboekt."

Doelpuntenmakers DKOD: Austin en Suen 4, Niels Vedder 3, Ruben Isarin, Roy Aarns, Sharon Brinksma, Mariëlle Jansen en Demi Gerritsen 1.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden