In het Huis van Renkum' nam wethouder Marinka Mulder, uit handen van Prins Pascal d'n Eerste het 'fusie-shirt' in ontvangst.
In het Huis van Renkum' nam wethouder Marinka Mulder, uit handen van Prins Pascal d'n Eerste het 'fusie-shirt' in ontvangst. (Foto: Dick Martens)

Prins Pascal d'n Eerste geeft ludieke ‘fusie-voorzet’

  Sport

door Dick Martens

RENKUM - – In de afgelopen weken laaide in de gemeente Renkum het 'fusie-vuurtje' weer eens op. Richard Vacquier Droop, de bevlogen voorzitter van voetbalvereniging Duno uit Doorwerth luidde voor 'zijn' vereniging symbolisch de noodklok door in de media te ventileren dat, als het aan hem zou liggen hij zo snel mogelijk de samenwerking wil zoeken met een van de 'Renkumse' verenigingen RVW, Redichem, CHRC of OVC '85. Het 'proefballonnetje' van Droop maakte opnieuw de nodige tongen los. Voor- en tegenstanders lieten zich, veelal in de wandelgangen, horen. Toch lijkt de balans door te slaan naar 'doen', of in ieder geval 'ga de gesprekken met elkaar aan'. Ook bij de gemeente Renkum is dat een wens. Dat bleek maandagavond in Het Huis van Renkum, waar Prins Pascal d'n Eerste, de Prins Carnaval van de Dolle Instuivers uit Renkum, zich samen met Grootvorst Marc van Driel en twee jeugdige voetballers, zich op het spreekuur van wethouder Marinka Mulder meldde. Door het aanbieden van een T-shirt met daarop de logo's van RVW, Redichem en CHRC en de spreuk: Samen 1, gaf hij een symbolische fusie-voorzet. Ludiek, maar zeker met een serieuze ondertoon.

Een fusie is lijkt noodzakelijk

,,Als Prins Carnaval is het traditie, dat je een zogenaamde proclamatie laat horen", legt Pascal d'n Eerste uit. ,,In een elftal (hoe toepasselijk) punten wordt dan aangegeven wat de doelstellingen van de Prins gedurende zijn regeerperiode zijn. Mijn zesde punt was: 'Dat naast het oranje-blauw, ook het blauwwit en geel-zwart passen'. Daarmee gaf ik op persoonlijke titel aan, zeker niet onwelwillend tegen een fusie aan te kijken, en eigenlijk dat het een noodzaak is." Het bleef bij 'De Prins' niet bij woorden alleen. Vorige week zette hij zijn woorden kracht bij, door in Huize Redichem, zoals in tijden van carnaval MFC Doelum wordt omgedoopt, een aantal jeugdspelers te hullen in 'de fusie-shirts'. ,,Kijkend naar de toekomst van voetbal in de gemeente Renkum en dan met name op Sportpark Wilhelmina, moeten we ervoor gaan zorgdragen dat de jeugd vooral samen kan blijven voetballen."

'Wandelgang verhalen'

Al voor Pascal Tiehuis tot Prins werd verkozen liep hij al met de gedachte om eens een balletje op te gooien over samenwerking. ,,We moeten het verleden los gaan laten. Iedereen praat erover, velen zien de noodzaak, maar toch blijft het bij hersenspinsels en 'wandelgang verhalen'. Nu had ik als Prins de mogelijkheid om daadwerkelijk een statement te maken. Zaterdag, tijdens 'De Dolle Avond aan de Rijn' werd de actie al positief ontvangen en ik hoop dat het na vanavond nog meer handen en voeten gaat krijgen."

'Een mooi gebaar', vindt wethouder Mulder

De toelichting van Prins Pascal d'n Eerste en ook de ontvangst van het fraaie T-shirt, gaf ook wethouder Marinka Mulder, die onder andere sport in haar portefeuille heeft, een meer dan god gevoel. ,,Een mooi gebaar. Ik vind ook dat het voetbal in Renkum toekomstbestendig gemaakt moet worden. In de kerstvakantie heb ik de drie clubs die op Sportpark Wilhelmina spelen, al schriftelijk benaderd om het gesprek met elkaar aan te gaan, meer de samenwerking moeten gaan zoeken. Waarom bijvoorbeeld alle drie dezelfde kosten maken, zoals voor het vastgoed, trainers en diverse inkopen. Het zou een mooi startpunt zijn voor een steeds verder gaande samenwerking."

Initiatief moet vanuit de clubs komen

Mulder beseft dat 'de gemeente' daar zeker ook een rol in kan spelen, maar maakt wel duidelijk, dat het initiatief van de clubs uit moet gaan. ,,Ook wij als gemeente zijn erbij gebaat, dat het voetbal in Renkum een toekomst moet hebben. Dat er goed gevoetbald kan blijven worden. Maar elke club vist momenteel in dezelfde vijver, een vijver die niet al te vol meer is. Daarom is het belangrijk, dat er op korte termijn stappen gezet gaan worden, dat er door alle partijen meegedacht gaat worden. Ook MFC Doelum, ook zeker een partij, moet in die gesprekken meegenomen gaan worden. Er is te lang alleen maar over gepraat. Langs de lijn, in de diverse kantines of gewoon op straat. Ik besef ook, dat het een gevoelig onderwerp is. Dat elk clublid 'zijn' club een warm hart toedraagt, maar dat moet de toekomst van het Renkumse voetbal niet in de weg staan. Daarom is dit shirt een mooie vingerwijzing naar de toekomst en gaan er misschien toch weer meer ogen open. Nogmaals, wij als gemeente willen daarin heel graag in meedenken, maar wel nadat de clubs daarin het initiatief hebben genomen. Ik zie de reacties daarom met heel veel belangstelling tegemoet."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden