Foto: Dick Martens

Bekeravontuur Vitesse ten einde na verlies tegen Ajax

  Sport

ARNHEM - Het bekeravontuur van Vitesse is ten einde. Door een 0-3 nederlaag tegen het bezoekende Ajax is Vitesse uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker. In een met ruim 18.000 toeschouwers goed gevuld GelreDome, maakten Ryan Babel, Ryan Gravenberch en Dusan Tadic de doelpunten voor de Amsterdammers. Veel aanspraak op het bereiken van de volgende bekerronde kon de thuisclub niet maken, daarvoor was het spel, op de openingsfase na veel te matig. Tim Matavž kreeg in de slotfase een rode kaart wegens protesteren.

door Dick Martens

Wijzigingen in opstelling

Trainer Edward Sturing had twee wijzigingen in zijn opstelling doorgevoerd. Matúš Bero keerde terug van een hamstringblessure en Nouha Dicko was aan de rechterkant geposteerd, wat ten koste ging van de basisplaats van Riechedly Bazoer. Ajax, waar Daley Blind en Hakim Zyech weer deel uitmaakten van de wedstrijdselectie, trad onder andere aan met Lassina Traoré in de aanval en het jonge talent Ryan Gravenberch op het middenveld.  Al direct na de aftrap kregen de Amsterdammers een geweldige kans om de score te openen. Nadat Danilho Doekhi uitgleed, moest Remko Pasveer vervolgens alle zeilen bijzetten om de ontsnapte Traoré van scoren af te houden. Direct na dit hachelijke moment verscheen Matavž plotseling vrij voor André Onana, maar voorkwam Nico Tagliafico met zijn ingreep erger.

Opwindende openingsfase

De opwindende openingsfase leek de opmaat te gaan worden voor een opwindend bekergevecht, maar omdat Ajax snel de controle herstelde en Vitesse de macht, de kracht en de klasse niet had om op dezelfde voet door te gaan, verzandde het spelbeeld al snel in 'Amsterdamse controle' versus 'Arnhems tegenhouden'. Een voorsprong van de gasten was eigenlijk een kwestie van tijd. Die kwam er na 32 minuten spelen. Een fraai omschakelmoment, waarin Traoré ontsnapte en vervolgens de vrijstaande Ryan Babel vond, die onberispelijk Pasveer kansloos liet (0-1). Die voorsprong was koren op de molen voor de volgelingen van trainer Ten Hag. Hoewel Dicko voor rust nog wel een mogelijkheid kreeg, bleef de 0-1 tussenstand na 45 minuten op het scorebord.

VAR moment en rode kaart

Ook na rust heersten de gasten, zonder echt een beslissing te forceren, maar ook de volgelingen van Sturing waren niet in staat om de Amsterdamse achterhoede te verontrusten.  In de laatste twintig minuten werd het toch weer wat opwindender in GelreDome. Vitesse voerde, op jacht naar de gelijkmaker, de druk weer wat op, maar zowel Bero alsook aanvoerder Linssen zagen hun pogingen stranden in schoonheid. Maar wat Vitesse verzuimde, lukte even later Ajax wel: scoren. Na een combinatie met Babel vond Tagliafico middenvelder Gravenberch, die Pasveer subtiel passeerde (0-2). In de slotfase kwam Ajax ook nog op 0-3. Doekhi maakte hands en nadat scheidrechter Bas Nijhuis door VAR Simon Mulder naar het scherm was geroepen, ging de bal alsnog op de strafschopstip. Tadic benutte het buitenkansje feilloos (0-3). In de absolute slotfase, waarin onder luid applaus van de toeschouwers Daley Blind en even later ook Zyech, hun rentree maakten, kon Matavz na zijn tweede gele kaart, nu wegens protesteren, voortijdig de kleedkamer opzoeken.

Kwaliteitsverschil was doorslaggevend

Trainer Edward Sturing vond, na de kansloze bekernederlaag, dat zijn ploeg wel alles had gegeven. ,,De wedstrijd verliep eigenlijk precies zoals ik het aan de jongens had voorspeld. Ajax had veel de bal en nemen verdedigend nog weleens de nodige risico's. Daar hadden wij van moeten profiteren, maar in plaats daarvan kregen we een onnodig doelpunt tegen. Twee verdedigers die Traoré laten ontsnappen en vervolgens ligt alles open. Van die vrijheid profiteert een ploeg als Ajax dan optimaal. Het kwaliteitsverschil is dan vervolgens doorslaggevend. Iedereen heeft wel alles gegeven, maar Ajax was gewoon de betere ploeg. Zondag tegen Heerenveen (aanvang: 12.15 uur) moeten we wel dezelfde passie brengen, maar ook beter spelen. De beker is nu geen doel meer en is er nu nog maar een doelstelling voor ons en dat is het halen van de play-offs om dan volgend seizoen in de Europa League uit te kunnen komen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden