Foto: Dick Martens

Uitblinker Linssen wijst Vitesse de weg

  Sport

ARNHEM - Vitesse heeft in het eigen GelreDome goede zaken gedaan, door het bezoekende Heerenveen met 4-2 te verslaan. In een vermakelijk duel was aanvoerder Bryan Linssen de grote man bij de Arnhemmers. De gedreven aanvaller scoorde tweemaal. De thuisclub begon sterk aan het duel en stond al snel, door doelpunten van Linssen en Tim Matavz, op een comfortabel lijkende 2-0 voorsprong, maar vervolgens werd de voorsprong nog voor rust toch weer weggegeven. Na de onderbreking was het opnieuw Linssen die Vitesse op voorsprong zette. De uiteindelijke 4-2 zege werd vervolgens veiliggesteld door Oussama Tannane, die na 'een VAR-moment', mocht aanleggen vanaf de strafschopstip. De middenvelder deed dat onberispelijk.

door Dick Martens

Snelle voorsprong

Na het beginsignaal van scheidsrechter Edwin van de Graaf waren de gasten het eerst gevaarlijk, maar oud-Vitessenaar Mitchell van Bergen slaagde er niet in om doelman Remko Pasveer in de problemen te brengen. Daarna nam de thuisclub het initiatief en vooral aanvaller Linssen liet zich gelden, maar hij slaagde er vooralsnog niet in om de twee prima mogelijkheden die hij kreeg, te verzilveren. Maar in de trant van 'driemaal is scheepsrecht', was zijn derde mogelijkheid wel raak. Op aangeven van de in de basisformatie teruggekeerde Eli Dasa, passeerde hij Heerenveen-doelman Filip Bednarek in de verre hoek (1-0).  Nog geen vijf minuten later leek Matavz het duel al in een vroeg stadium te beslissen. De getructe aanvaller, zette tegenstander Ibrahim Dresevic slim opzij en faalde oog in oog met de Heerenveen-doelman niet (2-0).

Heerenveen nog voor rust langszij

Maar zelfs met een geruststellende 2-0 voorsprong toonde de formatie van trainer Edward Sturing toch weer de nodige wisselvalligheid, door de voorsprong nog voor rust volledig weg te geven. Eerst was het Rodney Kongolo die Vitesse-doelman Pasveer met een kopbal verraste (2-1), die vervolgens lijdzaam moest toezien hoe hij ook nog door de snelle aanvaller Chidera Ejuke werd gepasseerd (2-2. Omdat Linssen vlak voor rust zijn mogelijkheid niet kon verzilveren gingen beide ploegen met die 2-2 stand rusten.

VAR-moment

In het tweede bedrijf was het opnieuw Heerenveen, dat het eerste gevaar stichtte, maar nu slaagde Ejuke er niet in om Pasveer te verschalken. Het was wel het sein voor de thuisclub om het initiatief weer wat nadrukkelijker naar zich toe te trekken. Danilho Doekhi kopte uit een hoekschop van Tannane maar net. Diezelfde Tannane bediende niet veel later Linssen die, met zijn tweede treffer, wel het net liet bollen (3-2). Vitesse bleef daarna het duel controleren. Nouha Dicko werd in het strafschopgebied onreglementair gestuit, maar scheidsrechter Van de Graaf liet doorspelen, om minuten later door de VAR gecorrigeerd te worden en alsnog de bal op elf meter legde. Tannane pakte het presentje gretig en feilloos uit en bepaalde daarmee de eindstand op 4-2.

Instelling was nu prima

Trainer Sturing was uiteraard blij met de fraaie zege. ,,Ik wil het niet opgelucht noemen, omdat ik vertrouwen had in een goede afloop vanmiddag. Groningen uit was een grote tegenvaller voor mij, zeker omdat het aan de instelling mankeerde. Gelukkig was die vanmiddag prima. Voor rust kom je dan op een mooie voorsprong, maar vervolgens gingen we achteruitlopen en dat was zeker niet de afspraak. Dat hebben we in de rust nog even rechtgezet. Na rust deden we het beter en vind ik dat we verdiend hebben gewonnen. Als we hadden verloren, hadden we er heel anders gestaan en valt het woord 'crisis'. Dat moeten we niet hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden