Foto: Dick Martens

Vitesse moet opnieuw meerdere erkennen in PSV

  Sport

ARNHEM - Vitesse is er ook zondagmiddag niet in geslaagd om de negatieve balans tegen PSV een positief zetje te geven, door een eerste zege op de ploeg uit Eindhoven. De Arnhemmers wonnen namelijk in GelreDome nog nooit van PSV en daar kwam ook na 22 jaar geen verandering in. Na het net 2-1 verloren komt de ‘PSV-teller’ nu op dertien verliespartijen en negen gelijke spelen. Toch leek de negatieve spiraal op 23 februari 2020 te worden doorbroken, maar ook nu stonden Sturing en zijn volgelingen uiteindelijk toch weer met lege handen.

door Dick Martens

Basisdebuut voor Joshua Brenet

Vitesse, met voor het eerst huurling Joshua Brenet, ten faveure van Max Clark, in de basisformatie, begon evenals de gasten uit de lichtstad matig aan het duel en viel er voor rust niet veel te genieten. Zo stormachtig en onstuimig het buiten de Arnhemse voetbaltempel was, zo gezapig was het onder het gesloten dak. De thuisclub, als er al iemand aanspraak had mogen maken op een positief resultaat bij rust, kreeg door toedoen van Tim Matavz, Oussama Tannane en Armando Obispo nog wel wat ‘waterkansjes’, terwijl de formatie van trainer Ernest Faber zelfs niet tot ook maar een doelpoging kwam. Voor de toeschouwers was het dan ook een schrale troost, dat het in het tweede bedrijf alleen maar beter zou kunnen gaan.

Blessure voor topscorer Bryan Linssen

Gelukkig werd die stelling al snel bewaarheid. Al in de 50e minuut kon het grootste deel van de toeschouwers ‘met de handen in de lucht’, met dank aan PSV-verdediger Daniel Schwaab, die afschuwelijk blunderde door de bal ‘zo maar’ in de voeten van de al in de 33e minuut voor Bryan Linssen ingevallen Thomas Buitink te schuiven. De invaller stelde vervolgens collega-aanvaller Matavz in de gelegenheid om de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Hij deed dat ‘op zijn Matavz: koeltjes en meedogenloos (1-0). Gezien de vorm van PSV leek het een opmaat te gaan worden voor de eerste zege op de ploeg uit Eindhoven. Toch vervloog die hoop na een kleine tien minuten alweer.

Weer bijzondere rol voor VAR

Maar ook niet voor het eerst spelde de VAR daar weer een bijzondere rol in. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries werd in het zestienmetergebied neergelegd door Obispo en scheidsrechter Danny Makkelie zag er een strafschop in. Toch duurde het weer minuten voor ook VAR Dennis Higler daarin mee ging. Sam Lammers liet zich door het oponthoud niet van de wijs brengen en schoot de strafschop vervolgens feilloos binnen: 1-1. Maar daar waar VAR Makkelie PSV te hulp schoot, deed hij dat even later niet voor de Arnhemmers. Pablo Rosario maakte na een kopbal van Thomas Buitink hands, maar Makkelie was niet te vermurwen: ‘Geen stafschop’.

 Doelman Pasveer in de aanval

De gelijkmaker was voor de gasten wel het sein om op jacht te gaan naar de winst. Vitesse legde wat dat betreft de Eindhovenaren geen strobreed in de weg en keek dan ook al snel tegen de 1-2 achterstand aan. Aanvaller Cody Gakpo trok vanaf de linkervleugel naar binnen en schoot, nadat ook verdediger Eli Dasa niet ingreep, vervolgens via de binnenkant van de paal raak. Hoewel er nog een klein half uur te spelen was, slaagde Vitesse er niet meer in om minimaal op gelijke hoogte te komen. In de slotfase was het zelfs doelman Remko Pasveer die in de punt van de aanval was te vinden, maar ook hem lukte het, evenals Matavz niet meer, om PSV-doelman Lars Unnerstall te passeren. Zo bleef de thuisclub opnieuw met ‘een PSV-kater’ achter in GelreDome.

'Moet mijn ploeg blijven analyseren'

,,We hadden toch zeker een punt verdiend”, vond trainer Sturing na afloop. ,,Maar het was jammer, dat ook nu de VAR weer een beslissende rol speelde.” Sturing wond zich er zicht- en hoorbaar over op. ,,Ik heb ernstige twijfels wat er gebeurde in het duel tussen Obispo en Dumfries. Voor mij liet Dumfries zich gewoon vallen. Zekerweet ik wel dat wij een penalty hadden moeten hebben. De arm van Rosario was van het lichaam en dan is het gewoon hands, omdat die bal wordt geblokt. Ik snap dan niet, waarom de scheidsrechter niet naar de kant wordt geroepen. De VAR zegt blijkbaar dat het geen penalty is, want hij laat Makkelie er niet naar kijken. De scheidsrechter treft daarom ook geen blaam, maar ik vind het onbegrijpelijk.” Toch is Sturing ook duidelijk in zijn slotconclusie: ,,De ene keer zit het mee, een andere keer weer tegen. Zaak is, dat ik mijn eigen elftal moet blijven analyseren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden