Foto: Dick Martens

DKOD-coach Jochems leidt zijn team vanuit huis naar winst

  Sport

RENKUM – DKOD heeft in de strijd om klassenbehoud in de 3e Klasse D goede zaken gedaan, door directe concurrent SkunK te verslaan. Na een ruststand van 12-12 trok thuisclub DKOD in MFC Doelum uiteindelijk aan het langste eind. De slotfase was bloedstollend. Met nog een ruime minuut te spelen was de stand nog 18-18, maar door treffers van invaller Ruud van de Vegte en Janneke Koehorst werd de zwaarbevochten en broodnodige, maar verdiende overwinning veiliggesteld: 20-18. Vanuit huize Jochems was de overwinningsschreeuw in MFC Doelum te horen. Coach Jaap Jochems herstelt thuis, op de bank, van een afgelopen woensdag ondergane knieoperatie, maar via een live-verbinding was hij er ‘gewoon’ bij en gaf zijn aanwijzingen door aan zijn assistent Rico Derksen, die de spelers dan weer de adviezen doorgaf. Een constructie die perfect werkte en leidde tot de o zo belangrijke overwinning.

door Dick Martens

Stroef begin

Het duel kwam stroef op gang. Duidelijk was te zien, dat de belangen groot waren en geen van beide ploegen overdreven aanvallende risico’s wilden nemen en vanuit een hechte verdediging een basis wilde leggen voor een overwinning. Van echt goed korfbal was dan ook nog geen sprake. Toch was het de thuisclub die, halverwege de eerste helft, het eerste echte gaatje (9-6) wist te slaan, maar de voorsprong kon niet worden vastgehouden en bij rust hadden de Nijmeegse studenten de stand weer gelijkgetrokken (12-12).

Prima wissel

Na rust werd het een gelijk opgaande strijd, waarin beide ploegen over en weer scoorden, maar DKOD ‘ineens’ toch tegen een 13-15 achterstand aankeek. Vanuit huize Jochems kwam de boodschap om wisselspeler Ruud van de Vegte in te brengen. Assistent Derksen deed wat er werd gevraagd en beide coaches zagen vervolgens van de Vegte bij zijn eerste balcontact direct de aansluitingstreffer (14-15) scoren. Maar nadat de marge, met nog 19 minuten te spelen, direct weer in Nijmeegs voordeel werd beslist, kon de thuisploeg opnieuw in de achtervolging. DKOD besefte dat er een tandje bij geschakeld moest worden om de overwinning toch nog uit het vuur te kunnen slepen. Vanaf de ‘thuisbank’ zag Jochems dat ‘zijn’ ploeg het gewenste karakter toonde en steeds dichter bij de winst kwam. Toch leek het duel uit te monden in een puntendeling, maar in de slotminuut werd de overwinning uiteindelijk een feit. Het resulteerde in opluchting en vreugde in MFC Doelum en huize Jochems.

'Goed gefocust op SkunK'

,,Deze constructie hadden we vooraf goed doorgesproken”, aldus een blije ‘assistent’ Derksen na afloop. ,,Het werkte prima. We hadden ons echt gefocust om tegen SkunK de winst te kunnen pakken. Door het ontbreken van Jaap, trainden we donderdag onder leiding van Erik Hoogteijling, oud-speler van DKOD, die ook weet hoe dergelijke wedstrijden gespeeld moeten worden. Het begin was niet goed, maar we herstelden ons prima. Toch bleef SkunK mee-scoren, waardoor het lang spannend bleef. Gelukkig wisten we de winst in de slotfase toch nog te pakken.”

Motivatiefilmpje vanuit China

Tevreden was ‘bankligger’ Jochems uiteraard ook. ,,Om zo te moeten coachen was wel bijzonder. Ik kon thuis niet echt de spanning kwijt, maar een overwinning is dan wel het beste medicijn. Aanvallend vond ik ons goed spelen, maar omdat we verdedigend toch wat foutjes bleef het lang spannend. Toch, als je 20 keer weet te scoren, mag je er wel 18 tegen krijgen.” Natuurlijk was die laatste opmerking gekscherend van de winnende coach, die voorafgaand aan het duel ook nog een motivatie-filmpje toonde. Vanuit China wenste Suen, die enige weken als gastspeler voor DKOD speelde de ploeg veel succes. Getooid met mondkapje adviseerde hij ook zijn ploeggenoten vooral voorzichtig te zijn om niet besmet te raken met het Corona-virus. ..Draag een masker en was goed je handen.” Blij was hij ook met de eerder door zijn ploeg behaalde winst op EKCA. ,,Ik hoop dat ik ook weer goed nieuws krijg na de wedstrijd tegen SkunK.” Met een ‘Come on DKOD’ besloot hij zijn boodschap. Het goede nieuws zal hem inmiddels al wel hebben bereikt.

Doelpuntenmakers DKOD: Niels Vedder 8, Roy Aarns en Ruben Isarin 3, Stefan Vorage, Ruud van de Vegte en Janneke Koehorst 2.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden