Bij Zwem- en Poloclub RZC mocht de jeugd weer trainen. Hoewel het nog een zogenaamde 'landtraining' betrof was het enthousiasme er niet minder om.
Bij Zwem- en Poloclub RZC mocht de jeugd weer trainen. Hoewel het nog een zogenaamde 'landtraining' betrof was het enthousiasme er niet minder om. (Foto: Dick Martens)

RZC-jeugd mag weer trainen, maar nog niet in het water

  Sport

RENKUM – Door het Coronavirus veranderde de wereld compleet. Alle geledingen van de maatschappij werden getroffen. Uiteraard was ‘de sport’ daarop geen uitzondering. Accommodaties gingen op slot, geen wedstrijden en trainingen meer. Reikhalzend werd uitgekeken naar wat versoepeling van de maatregelingen. Die kwam er gelukkig. Op zijn persconferentie vorige week dinsdag bepaalde premier Mark Rutte woensdag 29 april als de datum voor de herstart van de sport bij de jeugd, ook bij clubs waar ze geen lid van zijn. Voor clubbestuurders en trainers het sein om in actie te komen. Ook bij de Renkumse Zwem- en Poloclub RZC gebeurde dat en met succes.

door Dick Martens

Onder forse tijdsdruk kwamen de sportbonden met sportkoepel NOCNSF en de Vereniging Sport en Gemeenten tot een protocol, een handboek voor georganiseerd en verantwoord (buiten-) sporten in corona-tijd. Ook bij RZC werden vervolgens hun hun eigen richtlijnen opgetuigd.

Ruim 35 enthousiaste kinderen

,,We hebben onze jeugdleden ingelicht, dat wij vanavond (donderdag) met de trainingen gingen starten”, legt zwemtrainer Egwin Janssen uit. ,,Niet in het water helaas, maar we konden hen wel zogenaamde landtrainingen aanbieden. En aan de vele en enthousiaste aanmeldingen bleek wel duidelijk, dat de jeugd er enorm veel behoefte aan had.” Rond 18.00 uur werd direct duidelijk wat Janssen bedoelde. In een mum van tijd stonden er ruim 35 kinderen in de leeftijd tot 12 jaar op het kunstgrasveld bij MFC Doelum, normaal de korfbalaccommodatie van DKOD. Op de tegels voor het veld werd de jeugd nog even subtiel duidelijk gemaakt, dat de ‘anderhalve meter regel’ nog altijd van kracht is. Voor hen was die regel weliswaar niet van toepassing, maar wel voor de trainers. Maar bij het betreden van het veld konden ook zij niet zonder meer voorbij RZC-secretaris Hans Zweers lopen, voor de handen met hand-gel was gereinigd.

'Eindelijk weer leven in de brouwerij'

Maar eenmaal op de kunstvezels spatte het enthousiasme ervan af. Als jonge veulens die voor het eerst de stal mochten verlaten en in de buitenlucht door de wei konden gaan dartelen, werden de ‘land-oefeningen’ vol overgave gedaan. Daar was het enthousiasme van de trainers, Titia Werner en Bram van Norel, zeker ook debet aan. ,,Eindelijk weer leven in de brouwerij”, vervolgt Janssen met een tevreden glimlach. ,,Het was voor ons even organiseren. Wat kan en mag wel en wat juist weer niet. Van de Gemeente kregen we een pakket aan regels, maar het was wel duidelijk en zeker ook uitvoerbaar. En we zijn blij, d at we het hebben gedaan. Je ziet, dat de kinderen er ook aan toe waren. Ze zijn blij elkaar, na zeven weken, weer te zien en wilden ook graag weer trainen. Nu nog even ‘droog’ en ik hoop, dat het niet al te lang meer duurt voor we weer het water in kunnen. Want daarvoor ben je uiteindelijk toch lid van een zwemclub.”

Toekomst nog ongewis

Hoe de ‘anderhalve meter regel’ dan moet worden toegepast is nog even speculeren. ,,Maar daar denken we toch al wel over na”, aldus secretaris Zweers. ,,Ook hoe het dan zal moeten met de wedstrijden en de bezoekers die dan komen kijken. Ook de KNZB (de zwembond) denkt daar ook al over na. Maar dat is voorlopig nog even voor later. Nu is het belangrijk, dat de jeugd weer in actie kan en mag komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden