DKOD zal ook komend seizoen met een eerste team de competitie ingaan. Het team, dat ook weer gecoacht zal worden door Jaap Jochems (op archieffoto tweede van links), zal echter alleen nog in de zaalcompetitie gaan spelen.
DKOD zal ook komend seizoen met een eerste team de competitie ingaan. Het team, dat ook weer gecoacht zal worden door Jaap Jochems (op archieffoto tweede van links), zal echter alleen nog in de zaalcompetitie gaan spelen. (Foto: Dick Martens)

DKOD 1 ook volgend seizoen actief, maar niet meer op het veld

  Sport

RENKUM – Ook voor de korfballers van DKOD kwam door de Corona-pandemie een abrupt einde van de competitie. Nog voor alle ‘zaalwedstrijden’ waren gespeeld en de veldcompetitie weer kon worden hervat ging de trainings- en wedstrijdaccommodatie, MFC Doelum, op slot. Voor de hoofdmacht van DKOD betekende dat er, omdat de competitie door de KNKB nietig was verklaard, dat er ook volgend seizoen (2020-2021) zal mogen worden uitgekomen in de 3e Klasse. Maar hoewel dat ‘een zekerheidje’ was, was dat het voortbestaan van het eerste team allerminst. Er dreigden uit de toch al krappe selectiespelers te gaan stoppen of vertrekken en de vraag was of die leegte zou kunnen worden opgevuld. Sceptici hadden daar een hard hoofd in en zelfs coach Jaap Jochems twijfelde of hij nog wel bij ‘zijn’ DKOD zou blijven. Maar de twijfel is inmiddels weg. Jochems blijft en gaat ook weer leidinggeven aan het eerste team, dat echter niet meer in de veldcompetitie uit gaat komen.

door Dick Martens

'Ik heb de stoute schoenen aangetrokken'

,,Er leek echt een einde te komen aan het voortbestaan van het eerste team”, Blikt Jochems terug op de afgelopen weken. ,,Een deel van het huidige team had bij de TC aangegeven te gaan stoppen of in het zogenaamde midweek-team te willen gaan spelen. Toch had ik zelf het idee, dat er toch nog ‘een opening’ was om het eerste team, toch het vlaggenschip van je vereniging, in stand te kunnen houden. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb alle spelers en speelsters gebeld en gevraagd naar de beweegredenen en toch ook gevraagd of er nog mogelijkheden waren om toch nog een jaar met elkaar door te kunnen gaan. Die vraag stelde ik natuurlijk ook om voor mijzelf duidelijkheid te krijgen. Zou er geen perspectief meer zijn, dan had het voor mij ook geen zin meer om te blijven, temeer omdat ik als trainer verder wil en er ook al clubs bij mij hadden geïnformeerd.”

Overtuigend 'belletje'

Jochems overtuigde met zijn ‘belletjes’ dusdanig, dat menigeen zijn- of haar beslissing weer terugnam. ,,Ik kreeg tijdens de gesprekken wel de indruk, dat een aantal spelers een hel seizoen, dus zowel de veld, alsook de zaalcompetitie, te lang vonden. Maar ook proefde ik, dat zij met elkaar toch nog een seizoen goed wilden afsluiten en niet zoals dat door de Corona-crisis nu was gebeurd.”

Versterking

Die toezegging en het feit, dat er ook nog spelers aan de selectie zouden kunnen worden toegevoegd, gaf ook voor Jochems zelf de doorslag om er nog een ‘DKOD-jaar’ aan vast te gaan knopen. ,,Praktisch de hele selectie heeft toegezegd. Daarbij komt dat Rico Derksen weer terug is na een blessure en ook Ruud van de Vegte weer beschikbaar is. En we krijgen versterking van Dinant Lagerweij, die overkomt van DWS uit Kootwijkerbroek. Voorwaarde voor praktisch iedereen was wel, dat we het veldseizoen overslaan. Dat kan en mag ook van de Korfbalbond, omdat het twee ‘losse’ competities zijn. Ons seizoen zal dan lopen van half oktober tot eind maart.”

'Er gloort weer perspectief'

Ook voor Jochems zelf betekent dat, mocht daar sprake van zijn, dat hij als ‘actief’ coach afscheid kan nemen. De laatste wedstrijd (20-18 overwinning op SkunK) coachte hij op zaterdag 7 maart via een livestream thuis vanaf de bank. Dat was noodzakelijk omdat hij nog herstellende was van een zware knieoperatie. ,,Zo wilde ik ook niet afscheid nemen, maar als er geen eerste team meer zou zijn geweest, was dat wel op die manier gebeurd. Gelukkig is dat nu het geval en gaat het met mijn knie ook weer stukken beter. Ook kon ik weer bij Fysio Renkum, waar ik revalideer, weer terecht. Zij mochten vandaag (donderdag) weer open. Heerlijk weer even op de hometrainer gezeten en wat basic-oefeningen gedaan. Dus wat dat betreft gloort er weer perspectief. Ook bij de club overigens. Ik kreeg zojuist het bericht, dat de jeugd woensdag 6 mei (aanvang: 17.45 uur) weer lekker kan en mag gaan trainen.”

Afscheid van een ijverig en aimabele teambegeleider

Hoewel de selectie grotendeels intact blijft, zal Jochems het komende seizoen op de trainersbank niet meer in het gezelschap zijn van Rob Koehorst. De ijverige en aimabele teambegeleider draagt het stokje over aan Marco Schrader. ,,Ik ben in 2009 bij DKOD terecht gekomen”, legt Koehorst uit. ,,Draaide al snel ok bardiensten en werd door de toenmalige trainster, Margrita van der Kolk, gevraagd om teambegeleider te worden. Daar had ik wel oren naar. Vervolgens kwam Gerard Ledder en daarna Jaap (Jochems), met wie ik ruim twee jaar heb samengewerkt. Een mooie en enerverende en zeker ook wel drukke tijd, waar ik met veel plezier op terugkijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden