Dafne Schippers kwam donderdagavond, samen met Nadine Visser (links) en Marije van Hunenstijn weer in wedstrijdverband in actie. Op Papendal liep het trio, in het kader van de 'Inspiration Games', de 3 x 100 meter estafette.
Dafne Schippers kwam donderdagavond, samen met Nadine Visser (links) en Marije van Hunenstijn weer in wedstrijdverband in actie. Op Papendal liep het trio, in het kader van de 'Inspiration Games', de 3 x 100 meter estafette. (Foto: Dick Martens)

Dafne Schippers eindelijk weer in wedstrijdverband in actie

  Sport

OOSTERBEEK – Uiteraard ging na het uitbreken van de Corona-pandemie ook de atletieksport in een lockdown en waren de atleten genoodzaakt hun trainingsactiviteiten te verplaatsen naar alternatieve locaties zoals garages, huiskamers of een parcours in de bossen. Dat gold ook voor Dafne Schippers. Voor de inwoonster van Oosterbeek kwam er ook een abrupt einde aan haar wedstrijdseizoen. Zij combineerde de alternatieve trainingen ook nog met lange wandelingen met haar hond, Aussie. Maar donderdagavond werd eindelijk het trainingstenue weer eens ingeruild voor het wedstrijdtenue. In het kader van de Inspiration Games, een internationale meeting afgewerkt op zeven locaties, waaronder ook Papendal, liep ze samen met Nadine Visser en Marije van Hunenstijn een estafette van 3 x 100 meter. Hoewel het een wat vreemde gewaarwording was voor Nederlands snelste atlete genoot ze zichtbaar van ‘het eindelijk weer lekker racen’.

door Dick Martens

‘Oorverdovend stil’

De wedstrijd is een alternatief op de zogenaamde Diamond League van Zürich, die vanwege het coronavirus geen doorgang kon vinden. Schippers en haar teamgenoten komen in actie, nadat ook Churandy Martina in actie is geweest op de 200 meter (tijd: 20,81 seconden), op de 3 x 100 meter estafette, een niet bestaand atletieknummer. Zij lopen tegen een Zwitsers en een Amerikaans team, die respectievelijk in Zürich en Florida van start gaan. Alles is te volgen via een livestream die de verschillende locaties met elkaar verbindt. Langs de baan op een druilerig Papendal hebben zich ruim 200 toeschouwers, ‘coronaproof’ dus op 1,5 meter afstand van elkaar’, verzameld. Zij moesten zich vooraf aanmelden bij de Atletiekunie. Hoewel sommigen zich via de uitgereikte ‘klappers’ laten horen is het toch een vreemde gewaarwording. Er is geen speaker die de wedstrijden aankondigt en er klinkt geen muziek. Eigenlijk is het ‘oorverdovend stil’.

Ontzettend raar, maar wel leuk

,,Ontzettend raar”, vond ook Schippers, nadat ze met Visser en van Hunenstijn hun race had teruggekeken. ,,Normaal lopen er mensen in de andere banen, nu dus niet. Je weet ook niet waar je naar moet kijken. Het enige wat je kunt doen, is zo hard mogelijk naar de finish gaan.” Het echte wedstrijdgevoel had ze ook pas laat te pakken. ,,Dat komt, omdat je hier op Papendal bijna dagelijks traint. Toen ik in de auto stapte had ik ook niet het idee, dat ik een echte wedstrijd ging lopen. Maar nadat we de warming-up gedaan hadden, begon het te kriebelen en ik moet zeggen, dat het toch weer lekker voelde, een wedstrijd lopen. Ik vond het leuk.”

Voor een kort filmpje: zie Twitter @dickmartens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden