Appgebruik onder ouderen in de lift
Appgebruik onder ouderen in de lift Anna Shvets

Nederlandse 60-plussers aanzienlijk digitaler sinds pandemie

1 oktober 2021 om 00:07 Zakelijk Deel je nieuws

Nederlandse 60-plussers zijn sinds de pandemie een stuk digitaler geworden blijkt uit onderzoek van Readly. 40 procent stelt meer digitale diensten te zijn gaan gebruiken tijdens de pandemie en de grote meerderheid daarvan verwacht dit te blijven doen. Vooral apps voor winkelen, het bestellen van eten en het lezen van tijdschriften en kranten zijn populair binnen deze leeftijdsgroep.

Magazine-app Readly heeft in samenwerking met onderzoeksbureau YouGov Nederlandse 60-plussers gevraagd naar hun nieuwe gewoontes sinds de pandemie. Bij het onderzoek gaf 40 procent van de ouderen aan nu een digitalere levensstijl te volgen. Van hen verwacht 65 procent dit ook na Covid aan te zullen houden. Bij de vraag welke online diensten de senioren zijn gaan gebruiken staan bovenaan de lijst apps op gebieden als winkelen, eten bestellen, lezen en het streamen van films en series.

“De pandemie heeft mij nieuwsgierig gemaakt en aangezet om meer digitale diensten te benutten. Juist op mijn leeftijd blijken online communicatiemiddelen ideaal om bijvoorbeeld masterclasses te geven en daarbij ben ik social media meer gaan waarderen en gebruiken. Met mijn vrienden en kennissen kan ik zo frequenter communiceren. Ook lees ik nu vaker kranten en tijdschriften digitaal, via mijn laptop. Het is mijn dagelijks leven plezieriger gaan maken”, aldus prof. dr. Nico Schraag (73).

“Het afgelopen jaar heb ik veel gekeken op apps van kledingwinkels, dit deed ik voorheen niet. Ook heb ik meerdere keren digitaal eten besteld. Daarnaast vonden vergaderingen van verschillende bedrijven online plaats waardoor ik veel ben gaan videobellen. Bovendien app ik nu steeds meer met mijn vrienden maar door het trillen duurt een berichtje typen bij mij nog wel iets langer,” vertelt Marijke Helwegen (72).

De top 8 digitale diensten die 60-plussers zijn gaan gebruiken tijdens de pandemie:

1. Apps om te winkelen

2. Apps om eten te bestellen

3. Apps voor het lezen van tijdschriften en kranten

4. Apps voor het streamen van films en series

5. Sociale media

6. Apps om boeken te lezen

7. Apps voor videobellen en voor spelletjes (een gedeelde 7e plaats)

8. Podcasts

advertentie
advertentie