De huidige bebouwing op het Moviera-terrein maakt plaats voor de nieuwe - groene - wijk Bovenparck.
De huidige bebouwing op het Moviera-terrein maakt plaats voor de nieuwe - groene - wijk Bovenparck. Koen Wilmink

Groen licht nieuwbouw Moviera

6 oktober 2021 om 08:46 Overig

‘Champagnefles kan nog niet worden ontkurkt’

OOSTERBEEK Ondanks de vele bezwaren van omwonenden en de oppositiepartijen het CDA, GemeenteBelangen (GB) en PRD heeft de gemeenteraad van Renkum groen licht gegeven voor de nieuwbouw op het voormalige terrein van Moviera in Oosterbeek. Maar de woningen aan de Nico Bovenweg moeten wel twee meter (geen 12 maar 10 meter) lager worden. Met die aanpassing van het bestemmingsplan haalde het voorstel de meerderheid in de gemeenteraad.

Koen Wilmink

Op het terrein zijn vijftig woningen gepland, zowel koopwoningen als sociale huurwoningen. 50 procent van die woningen moeten in de betaalbare categorie komen, weer 50 procent daarvan zijn bedoeld voor sociale woningbouw.  Behoud van natuur krijgt een belangrijke rol. Dat betekent ondermeer dat een groot deel van de aanwezige bomen behouden blijft. Het dient een groene wijk te worden, die de naam Bovenparck krijgt, verwijzend naar de lokale verzetsheld Nico ‘de Lange’ Boven.

WONINGTEKORT Het nieuwbouwproject dient ook het nijpende tekort aan woningen in de gemeente enigszins te bestrijden. ,,De huidige situatie op de woningmarkt vereist tot actie. Het is een ballon die steeds verder opgepompt wordt”, zo meende D66’er Fedor Cuppen. ,,Ik heb drie puberzonen tussen de 15 en 19 jaar en die willen over een paar jaar ook een woning. En het wordt steeds lastiger om een woning te vinden. We hebben met dit woningbouwproject gedaan wat we konden.”

,,Het proces verdient volgens ons geen schoonheidsprijs”, zei Paul Janssen van oppositiepartij GB, doelend op het verloop van de besluitvorming. Zo rezen er ondermeer vragen over de verkoop van het Moviera-terrein. Een onderzoekbureau deed daarover deze zomer een onderzoek.

Ook Coen Geerdes van het CDA was ,,allerminst blij met de gang van zaken. Maar het is wél een goede lokatie voor nieuwbouw. Maar wat ons betreft kan de champagnefles nog niet worden ontkurkt.

Volgens een medewerkster vertrekt zorginstelling Moviera in de loop van volgend jaar naar een lokatie in Arnhem-Zuid.

advertentie
advertentie