Wim Jansen bij zijn muurschildering ‘Jufferswaard’ in de recreatieruimte van Het Beekdal.
Wim Jansen bij zijn muurschildering ‘Jufferswaard’ in de recreatieruimte van Het Beekdal. gertbudding.nl

Muurschildering van Jansen

6 oktober 2021 om 10:47 Overig

De Jufferswaard siert de recreatieruimte

HEELSUM Op zijn dagelijkse wandelingen wordt Wim Jansen regelmatig aangesproken over zijn herkenbare muurschildering in Het Beekdal. De enorme afbeelding van Jufferswaard, 4.10 bij 2.40 meter, siert de recreatieruimte van het verzorgingshuis in Heelsum.


Gert Budding

Drie jaar woont Wim Jansen (79) op de etage ‘Jufferswaard’, naast ‘De Noordberg’, ‘De Beken’ en ‘Vallei’. De geboren Heelsumer werkte eerder bij drukkerij Vada in Wageningen, in de avonduren ‘deed’ hij de Kunstacademie in Arnhem. In 1970 vertrok Jansen naar Zwitserland, waar hij langdurig werkte voor reclamebureaus en in opdracht van bedrijven en particulieren. Ook ontwierp hij tientallen jaren in Zwitserland de praalwagen van de plaatselijke carnavalsvereniging.

Wim Jansen hield altijd warme belangstelling voor zijn geboortestreek. “Vrijwel elk jaar ging ik even terug naar Nederland voor familiebezoek, maar ik maakte in die korte tijd ook veel foto’s van de omgeving in Heelsum. Eenmaal terug in Zwitserland werkte ik die uit tot schilderijen”, vertel Jansen. Tijdens een familiebezoek in 2018 ernstig werd hij ziek, hij moest lange periode revalideren. 

“Het leek me vervolgens verstandiger om definitief in Nederland te blijven”, aldus Jansen die in het verzorgingshuis Het Beekdal terecht kwam. Daar gingen zijn artistieke ogen opnieuw open. “Een grote wand op de afdeling vroeg om een decoratieve invulling.” Directie en personeel kwamen op het idee van een muurschildering van zijn hand.

 “Dat kwam omdat ik de afgelopen jaren schilderijen maakte van Het Kerkje in Heelsum en Gezicht op Renkum, beiden van oude ansichtkaarten. En ook het Lexkesveer in Wageningen. Het onderwerp voor de recreatieruimte lag zeer voor de hand”, glundert Jansen. Wim Jansen hield bij de muurschildering in Het Beekdal nauwlettend de foto’s in de gaten tijdens het aanbrengen van contouren met potlood op de muur. Hoe lang ik over de muurschildering heb gedaan? Dat is moeilijk te zeggen. Ik werkte steeds een paar uurtjes overdag of als de overige bewoners niet in de creatiezaal aanwezig waren. Ik schat dat ik er enkele weken over gedaan heb.”

advertentie
advertentie