Mart Smeets neemt de lezer in zijn 59e boek, 'Doorstart', mee in het bijzondere 'Corona-sportjaar'.
Mart Smeets neemt de lezer in zijn 59e boek, 'Doorstart', mee in het bijzondere 'Corona-sportjaar'. Dick Martens

‘Mondkapje Marianne Vos. Geniaal!’

3 december 2021 om 19:40 Overig

‘Doorstart’: Het Corona-sportjaar van Mart Smeets

HAARLEM De Coronapandemie heeft de hele wereld in zijn machtige greep. Daarop maakt de sportwereld uiteraard geen uitzondering. Ook het jaar 2021 en aansluitend 2022 werden beheerst door stilstaande competities, zielloze voetbalwedstrijdjes zonder publiek en sporters die niet wisten voor welke toernooien ze eigenlijk moesten trainen. De stemming klaarde even op met een fantastische sportzomer met een recordaantal olympische medailles en nog veel meer sportieve hoogtepunten. Mart Smeets volgde het allemaal, misschien wel als nooit tevoren. Het resultaat bundelde hij in zijn inmiddels alweer 59e boek: ‘Doorstart’. Vijftig mooie sportverhalen die een tijdsbeeld van een uniek jaar geven. In ‘zijn’ Haarlem kijkt hij daarop terug.

Dick Martens

Mart Smeets vindt zijn boek best wel een aanrader. Waarom? ,,Het boek is handzaam, je legt het naast je neer, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Dan lees je één hoofdstuk per avond, daarna val je in slaap en als je dan een week verder bent, dan weet je wat er het hele sportjaar, in een jaar dat door Corona werd en nog steeds wordt beheerst, is gebeurd. Verhalen, waaruit blijkt hoe de sportieve wereld is omgegaan met Corona. De onderwerpen boden zichzelf aan. We hebben met zijn allen gezien hoe er weer heel voorzichtig publiek werd toegelaten bij het voetbal, er weer voorzichtig werd gefietst. Dus eigenlijk alles heel voorzichtig. De voetbalwereld voelde zichzelf het belangrijkste, dus daar moest alles als eerste. Maar je keek ook ineens naar tennis zonder publiek. Ik vond het niet om aan te zien, terwijl er in de meeste gevallen ontzettend goed werd gespeeld. Het gevolg was een sensationeel US-Open, met twee ‘nieuwe meiden’, Emma Raducanu en Leylah Annie Fernandez (6-4, 6-3). Ook de Olympische Spelen waren natuurlijk sfeerloos. Ik had niet het idee, dat heel veel mensen, heel blij Tokyo hebben verlaten. Het was er niet Olympisch. Jammer voor die 10.000 sporters. Het was heel anders dan ooit hun droom was. Je hoopt, dat het gebeurt in een kolkende omgeving. Dat was in Tokyo allemaal niet mogelijk. Ik vond het daarom ook niet leuk om naar te kijken.”

Opvallend voor de schrijvende sportliefhebber was ook het feit, dat de Belgen de Ronde van Vlaanderen ‘gewoon’ lieten doorgaan. ,,Terwijl op nog geen 60 kilometer zuidelijker Parijs Roubaix werd afgelast en op 100 kilometer noordelijker de Amstel Goldrace van de kalender ging. Bij onze zuiderburen was wielrennen veel belangrijker dan corona. Gek en het publiek snapt daar niets van. De sport moest zich aanpassen en iedereen zocht naar oplossingen. Zo ging het het hele jaar door. Voetbal wel en hockey niet. Niet meer uit te leggen.” Smeets ventileert zijn meningen uitgesproken zoals altijd. Toch memoreert hij één moment als ‘de meest geniale vondst’, namelijk het mondkapje van Marianne Vos. ,,Zij nam het af bij het volkslied, waar je normaal je pet of muts af doet. Zo’n beetje het meest gehate ‘kledingstuk’ van deze tijd. Geniaal.” Maar bijvoorbeeld ook de laatste wedstrijd van Roger Federer (’Mijn hart brak’), Annemiek van Vleuten en ‘Dikkie Dik’ Advocaat komen in ‘Doorstart’ voorbij.

advertentie
advertentie