Raadslid Oscar Hollink.
Raadslid Oscar Hollink.

VVD Renkum over Parenco

8 december 2021 om 11:51 Overig

Raadsrubriek: Deze keer VVD Renkum

Een papierfabriek vlakbij een dorpscentrum veroorzaakt onvermijdelijk overlast. Sinds Parenco een nieuwe karton productielijn gebruikt, zijn inwoners van Renkum bang voor gezondheidsschade, klagen ze over stankoverlast, en wordt er verband gelegd tussen het gebruik van grondwater en natuurverdroging.

De stankoverlast is aangetoond, maar Parenco ontkent de relatie tussen productie en verdroging omdat water uit een veel diepere bron wordt gebruikt. 

Parenco wil uitbreiden op het gebied van karton. Kan en mag dat, en is het wenselijk? Een lastig probleem met een duidelijk standpunt van de Renkumse VVD.

PROVINCIE De provincie geeft de vergunningen voor Parenco uit, waardoor de bevoegdheid van de gemeente beperkt is. Parenco heeft een ruime vergunning, maar heeft nooit de grenzen daarvan opgezocht.

Op aandringen van de Renkumse VVD-fractie bij haar provinciale collega’s en door acties van het Renkumse college, is de druk op Parenco toegenomen om overlast te verminderen en twijfels over gezondheidsrisico’s weg te nemen. 

Onderzoeken zijn gestart, door Parenco zijn maatregelen genomen en de overlast schijnt ook minder te zijn. Parenco heeft echter plannen om meer karton te produceren en overweegt om één van de papiermachines om te bouwen voor de productie van karton.

TROTS OP PARENCO  

Parenco levert werkgelegenheid en is een innovatief bedrijf waarop Renkummers terecht trots kunnen zijn. Het verplaatsen van Parenco zou tientallen miljoenen euro’s kosten en Rijksoverheid of Provincie zullen dat niet willen betalen. Renkum en Parenco blijven dus verbonden met elkaar en Parenco moet blijven innoveren om competitief en toekomstbestendig te blijven.

Oscar Hollink, raadslid VVD: “Parenco moet de ruimte krijgen om innovatief te zijn, maar er kan geen uitbreiding zijn van werkzaamheden als daardoor de stankoverlast toeneemt. Die stankoverlast moet dus nog meer naar beneden. Juist door meer karton en minder papier te produceren kan sterk geminderd worden met het gebruik van grondwater en zou gezuiverd rivierwater kunnen worden gebruikt. Dat is een kans, maar die mag niet ten koste gaan van het welzijn van de inwoners van Renkum en de natuurwaarden van de gemeente. 

Hoewel we er niet over gaan, zal de Renkumse VVD zich inspannen via haar provinciale en landelijke kanalen voor ruimte voor ondernemen voor Parenco binnen de grenzen van het welzijn van de inwoners van Renkum.” 

advertentie
advertentie