De spoorwegovergang in Wolfheze verdwijnt binnen een paar jaar om ruimte te maken voor een tunnel.
De spoorwegovergang in Wolfheze verdwijnt binnen een paar jaar om ruimte te maken voor een tunnel. Koen Wilmink

Tunnel onder spoor Wolfheze

15 december 2021 om 21:35 Overig

Bijna 31 miljoen voor tunnel
onder spoor

WOLFHEZE De gemeente Renkum, de provincie, het Rijk en Prorail hebben samen 30,9 miljoen euro uitgetrokken voor een spoorwegonderdoorgang in Wolfheze. Renkum neemt 3 miljoen voor haar rekening. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van 16,2 miljoen euro en de provincie Gelderland 11,7 miljoen euro.

Koen Wilmink

De kans is groot dat de werkelijke kosten hoger zullen zijn. ,,Dat komt door de huidige materiaalkosten”, zegt wethouder Marinka Mulder. ,,De gemeente heeft dan ook 10 procent gereserveerd voor tegenvallers. Verder komen er waarschijnlijk nog subsidies vanuit ‘Europa’ waar we gebruik van kunnen maken”, zei Mulder tijdens de raadscommissie vorige week. Eventuele overschrijdingen komen voor de helft voor rekening van de gemeente, de overheid neemt de overige tekorten voor haar rekening.

De tunnel zorgt ervoor dat er voor de weggebruikers én het treinverkeer een veiligere situatie ontstaat en de barrière van de overweg verdwijnt. De tunnel moet in 2026 gereed zijn. In de loop der jaren deed zich een reeks aan incidenten voor. De laatste was het dodelijk ongeval van een Wolfhezenaar met een rollator afgelopen zomer.

De spooronderdoorgang verbetert de doorstroming en de veiligheid van spoor- en wegverkeer. Door deze tunnel worden Wolfheze-Noord en -Zuid beter met elkaar verbonden, omdat er geen wachttijden meer zijn voor de spoorbomen. Met de extra treinen die in de toekomst op het traject verwacht worden, zouden de wachttijden zonder de onderdoorgang alleen maar verder toenemen.  ,,Uitbreiden naar vier sporen in de toekomst is ook geen optie”, aldus projectmanager Rudi van der Borgt van Prorail. 

Bij de werkzaamheden worden ook de perrons aangepakt, zodat het station straks ook voor mindervaliden goed bereikbaar is. ,,De kans dat in de toekomst het station Wolfheze verdwijnt is er momenteel niet”, meent Mulder.  

Vanavond is er een bewonersavond over de plannen. Aanmelden voor deze online-bijeenkomst kan via mail spooronderdoorgangwolfheze@renkum.nl..

advertentie
advertentie