Ellen Mulder, Freddy Ten Hooven, Kristel Klein Hesselink, Melchert Meijer zu Schlochtern en Loes Hoogendijk..
Ellen Mulder, Freddy Ten Hooven, Kristel Klein Hesselink, Melchert Meijer zu Schlochtern en Loes Hoogendijk.. Melchert Meijer zu Schlochtern

Je eigen voedsel produceren

22 september 2021 om 08:16 Overig

WAGENINGEN Samen lokaal voedsel produceren voor eigen gebruik. Dat is de droom van vier Wageningers en een Renkummer. Daarom kijken ze of er een zogenaamde Herenboerderij in of rond de stad kan komen. De plannen zijn er. Nu nog een stuk grond of een boerderij om daadwerkelijk te beginnen.

Door Kees Stap

“Wij realiseren ons dat er iets moet veranderen rond voedsel en duurzaamheid”, zeggen Kristel Klein Hesselink en Melchert Meijer zu Schlochtern. “Bewust produceren en weten waar het eten op je bord vandaan komt. Toen we hoorden van het initiatief Herenboeren, dat al in diverse plaatsen werkzaam is, werden we meteen enthousiast. Het is een initiatief dat het platteland met de stad verbindt. Het past bij uitstek bij Wageningen. Dus zijn we aan de slag gegaan om te kijken of we dat hier kunnen realiseren.”

Op zoek naar een Herenboerderij

De Wageningse Herenboerderij moet volgens de initiatiefnemers een coöperatie worden met zo’n 200 deelnemers. Zij betalen 2000 euro inleg en vervolgens 10 euro per week. Er komt een boer voor de dagelijkse bedrijfsvoering, maar de leden van de coöperatie bepalen wat er wordt geteeld en of er dieren worden gehouden. Bij Herenboerderijen elders in het land is de ervaring dat de deelnemende gezinnen zo’n 60% van hun groente en vlees via hun coöperatie produceren.

De initiatiefnemers zoeken volgens Kristel en Melchert een stuk grond van 15 tot 20 hectare aan de westkant of noordkant van Wageningen. “Dat kan een perceel bij de Nude zijn, maar ook een boer in het Binnenveld die wil stoppen. Het moet niet te ver van de bebouwde kom liggen. Mensen komen bij voorkeur op de fiets naar de boerderij. En wat zou er mooier dan dat ze samen met hun kinderen de groente gaan oogsten? We hebben met diverse partijen gesproken, maar dat heeft nog niet geleid tot concrete locaties waar we kunnen starten.”

Naast een boerderij of een stuk grond, zoeken de initiatiefnemers ook nog kartrekkers die zich bij hen aan willen sluiten. “Iemand met verstand van financiën, een jurist of een penningmeester. Maar het belangrijkste is dat je een bak positieve energie meebrengt. Geïnteresseerden mogen zich melden via herenboerenwageningen@gmail.com.”

advertentie
advertentie