Janick en Caroline, twee bewoners van De Vrije Geest
Janick en Caroline, twee bewoners van De Vrije Geest Irene Zijlstra

Een goede buur…

14 maart 2019 om 17:28

Een uitnodigende woonvorm

AKERSLOOT Buurten worden leuker en aantrekkelijker als buren elkaar ontmoeten. Elke week een inspirerend initiatief of woonvorm opgetekend door Irene Zijlstra van Welzijn Castricum voor Nieuwsblad Castricum. Deze week: de geneugten van wonen in een appartementencomplex voor starters.

Irene Zijlstra

Janick de Graaf en Caroline Smit wonen in De Vrije Geest, een fraai vormgegeven appartementencomplex van tweeëntwintig huizen, in u-vorm gebouwd aan de Buurtweg in Akersloot. Het complex met binnentuin, waar alle voordeuren aan grenzen, vormt een prachtig plaatje: architectuur waarover nagedacht is.


"Er is veel interactie tussen de bewoners; elkaar ontmoeten is hier makkelijk" licht Janick toe. "De
tafels en banken op het gezellig ingerichte binnenplein hebben een uitnodigende werking. Even uit je werk met een frisje of biertje bijpraten. Vaak nemen een paar mensen het initiatief en sluiten meer bewoners aan om uiteindelijk samen een hapje te eten. Verder worden barbecues georganiseerd en maken wij er met de Akersloter kermis een feest van. We zetten een tent en een tap neer en vrienden worden ook uitgenodigd. Die feestdatum is heilig, iedereen probeert de vakantie erom heen te plannen. Toch is het ook mogelijk op jezelf te blijven als je niet aan alle groepsactiviteiten deel wilt nemen. Vrijheid is wel belangrijk."


Sociale controle is op een positieve manier aanwezig in het complex. Caroline: "Alle bewoners houden de buurt in de gaten, ook met oog op veiligheid. WhatsApp helpt daar goed bij: van iets verdachts in de buurt doorgeven tot het melden van een defecte buitenlamp. Het appverkeer beperkt zich niet alleen tot 'veiligheidszaken': een felicitatie-appje of een uitnodiging voor een bakje koffie kan zo ook handig en snel!"


Caroline tot besluit: "Op een mooie zomeravond is het hier in De Vrije Geest écht heerlijk!" en zo heeft de architect van dit bijzondere complex het vast bedoeld: wonen én genieten…

Ook een buurtinitiatief? Of tips nodig? Bel Irene Zijlstra, 0251 65 65 65 of mail info@welzijncastricum.nl.