Elize Bon (CDA) op de bushalte, wijzend naar haar voorkeurslocatie voor het zwembad, naast sporthal 'De Bloemen'.
Elize Bon (CDA) op de bushalte, wijzend naar haar voorkeurslocatie voor het zwembad, naast sporthal 'De Bloemen'. Alex van der Leest

Stilstaand water in zwembad

12 maart 2019 om 10:11

CASTRICUM "Het voorstel van nu wijkt nauwelijks af van het voorstel toen voor de verkiezingen. Waar vergaderen wij nog eigenlijk voor, als we niet tot een resultaat kunnen komen en geen knoop kunnen doorhakken?" zegt Herman Sterken (GDB). De raad besprak donderdagavond de plannen voor een nieuw zwembad. Hoe viel dat?

Alex van der Leest

KOSTEN Volgens de schatting van B&W zal de eenvoudige zwembad-variant ongeveer een miljoen euro per jaar kosten – ofwel meer dan € 60 per huishouden. Dat is het dubbele van het bedrag dat de raad er eigenlijk voor over heeft. Door nieuwe wetgeving kan het zelfs 20% hoger uitvallen dan eerst gedacht; de onlangs gepubliceerde cijfers waren zonder btw en het is nog maar de vraag of de gemeente BTW-compensatie krijgt. Wethouder Ron de Haan hierover: "In mei weten we meer."

BETALEN Bovendien kan het in de praktijk verder tegen vallen. Herman Sterken: "Beheer zonder dat de beheerder risico draagt en zich niet behoeft in te spannen om het tekort beperkt te houden, dan zien wij de toekomst somber in. Veel discussie en frustratie en toch betalen." Dat is anders dan het beheer nu van sporthal 'De Bloemen' – dat doet een commerciële partij, terwijl de gemeente huur ontvangt.

GEGOOCHEL Verschillende fracties vinden het jammer, dat Initiatiefgroep en Gemeente niet samen optrekken, maar met verschillende voorstellen komen. Financieel vallen de schattingen van de Initiatiefgroep fors lager uit. Dat zorgt voor verwarring volgens Sterken: "In de race naar het eigen gelijk worden er cijfers gepresenteerd, die weer door anderen worden weersproken. Bedragen naar beneden en bezoekersaantallen naar boven. Als je daar gevoelig voor bent, gaat het je duizelen. 'Wij hebben de ervaring,' zegt de een. 'Wij baseren ons op een reële verwachting', zegt de ander. 'De gepresenteerde cijfers komen uit de praktijk'. 'Welnee' zegt het management. Het boezemt allemaal geen vertrouwen in."

DEKKING Belangrijke vraag is waar dat extra geld vandaan moet komen, ofwel: wat is de financiële dekking? Er moeten keuzes worden gemaakt. Hogere belastingen durft niemand serieus te opperen. Ook het wegstrepen van wensen uit het Raadsprogramma ligt moeilijk. Dat geldt eveneens voor het meerekenen van de grondopbrengst van de grond onder de Witte Brug. "Niet doen," zegt Gerrit Krouwel (VVD). Hij wijst erop dat je dan kiest voor de hoogste grondopbrengst en dus dure woningen (hoge grondopbrengst!) op die plek, terwijl de raad (en de VVD) juist zoekt naar ruimte voor goedkopere, sociale woningen.

MAATSCHAPPELIJK Accountant Rick van den Toorn sprak in namens de Initiatiefgroep. De groep vindt dat een keuze niet alleen vanuit financiële overwegingen kan worden gemaakt, want er zijn grote voor de maatschappelijke voordelen. Hij vroeg om het ambitieuzere voorstel (variant 7, de krant schreef er al over) serieus mee te nemen in het nu volgende keuzeproces. Verschillende fracties steunen dit – GroenLinks komt mogelijk zelfs met een voorstel (amendement).

LOCATIE De locatiekeuze (sportvelden op Noord-End) was weinig omstreden. Wel vroeg De VrijeLijst zich af, of een zwembad Noord-End nog wel slim is nu een extra aftakking van de N203 niet mogelijk blijkt. En het CDA ziet een zwembad direct naast de huidige sporthal als beste optie. Elize Bon: "Dan hoeven minder bomen gekapt te worden, het sluit goed aan bij bestaande sprortaccommodaties en er kan zonder aanpassingen van infrastructuur of sportvelden."