De Ierse band Unicorn straks in Castricum op St. Patrick's Day. Inzetje: Dockside treedt de avond tevoren al op.
De Ierse band Unicorn straks in Castricum op St. Patrick's Day. Inzetje: Dockside treedt de avond tevoren al op. Ton Voermans

Castricum viert St. Patrick's Day

9 maart 2019 om 22:36

CASTRICUM Ierser kan het eigenlijk niet: twee evenementen in Castricum staan dit weekend in het teken van St. Patrick's Day (17 maart), de nationale feestdag van Ierland. St. Patrick is namelijk de beschermheilige van Ierland, nog steeds een katholiek land. Hij bekeerde ooit de Ieren tot het Christendom en gebruikte het klaverblad – in Ierland rijkelijk voorhanden – als het symbool van de Drie-eenheid (God, de Zoon en de Heilige Geest). Vandaar dat de meeste Ieren die dag ook in het (knal)groen gekleed gaan en er zelfs groen bier wordt geschonken.

DE OUDE KEUKEN Saint Patricksday begint ook in De Oude Keuken in Bakkum een traditie te worden. Op de avond tevoren maakt het team er een feestje van met de Heemskerkse band Dockside. Hun repertoire zit vol weemoed en verlangen, passie en levenslust. De basis ligt in Ierse muziek die bruist als een goed glas Guinness, maar er zijn ook invloeden hoorbaar van Schotse, Franse, Nederlandse en Jiddische muziek.Het concert begint om 20.30 en voor de liefhebbers serveert men vooraf (18.30 uur) een traditionele Ierse stoofpot met Guinness. De grote zaal gaat open vanaf 19.30 uur en het concert begint om 20.30 uur. Het dinerarrangement reserveren kan via www.deoudekeuken.net.


CONCERT OP ZONDAG Op de dag zelf, zondag 17 maart, staat bij Toonbeeld in Geesterhage Concert op zondag – aanvang 15.00 uur – op het programma. Hier wordt natuurlijk geen bier geschonken, maar een feest wordt het in elk geval wel. Temeer daar het al weer een aantal jaren geleden is dat Toonbeeld een Ierse band engageerde. Het vorige optreden van Unicorn dateert al weer van 2013, waarover recensent Cees Brugman bijzonder lovend oordeelde. Hij schreef o.a.: 'Naast een optimale beheersing van het instrumentarium met glanzende soli en improvisaties op viool en gitaar — ondersteund door het accordeonspel van Martien Tijburg - wist zangeres Jolanda Traarbach het publiek te verrassen door haar dictie en overtuigende voordracht.' Hij besloot zijn artikel met de wens dat 'dit optreden in de toekomst zeker herhaald mag worden'. Waarvan akte.


GEVARIEERD Naast het spelen van snelle polka's en vrolijke walsen brengt Unicorn ook een aantal prachtige balladen ten gehore, waarin het rauwe klimaat, de ruige zee en het harde bestaan van het Ierse volk op een melancholieke en meeslepende wijze worden bezongen. Eentonig wordt het zeker niet, want Unicorn beperkt zich niet alleen tot Ierse muziek. De band besteedt daarnaast aandacht aan Schotse en Nederlands/Vlaamse volksmuziek, bluegrass, zeemansmuziek en enkele pop-ballades. Het zou zelfs zo maar kunnen dat er een meezinger tussen zit.

Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing. Volwassenen € 15,50, 65+ € 13,50, kinderen (<12) € 6,50; incl. consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze.

Afbeelding