Door de verzadigde ondergrond werd dit de zwaarste Duchenne Heroes ooit.
Door de verzadigde ondergrond werd dit de zwaarste Duchenne Heroes ooit. Martijn Heemstra

Bijzondere editie Duchenne Heroes

29 september 2021 om 14:46 Overig

Team Stanmen haalt ruim 27.500 euro op

WAGENINGEN Het team bestaat uit acht bikers waaronder de Wageningers Frank Moorkamp, Onno Wennekes, Pim Spierenburg, Rik van Aalst van vaders van de naamgevers Ruben Eshuis en Robert de Jong. Wat het team extra bijzonder maakt is dat er voor twee jongens met Duchenne gereden wordt, allebei met de naam Stan.

De tocht wordt gereden om geld op te halen ten behoeve van de ontwikkeling van medicijnen of behandelmethodes met betrekking tot de zeer progressieve spierziekte Duchenne Spierdystrofie. Dit is een zeldzame ziekte (1 op 3500 jongens) waarbij alle spieren geleidelijk afbreken, langzaam maar zeker verliezen ze de functionaliteit in armen en benen, daarna longen, mond en uiteindelijk is je hart ook een spier.

Duchenne Heroes is een uitputtende zevendaagse mountainbiketocht, 100 km per dag, vele hoogtemeters en alles off-road. Het doel was duidelijk: zij zetten hun gezonde spieren in voor de zieke spieren van de kinderen. Team Stanmen heeft dit jaar ruim 27.500 euro opgehaald met onder andere het verzamelen van statiegeldbonnen bij diverse lokale supermarkten, een biljarttoernooi bij poolcafé Infinity, kleding sponsoring, de champagne actie van de Wageningse Ronde Tafel enzovoort. Duchenne Heroes heeft in zijn geheel ruim 1.500.000 euro opgehaald.

Dat ze van start konden gaan was niet vanzelfsprekend. Door Covid kon was de editie van 2020 geannuleerd en lang was het onzeker of het dit jaar wel door kon gaan. Met allerlei maatregelen werden de benodigde vergunningen verkregen. Helaas begon het daarna nog te stortregenen in Duitsland en de Ardennen waardoor delen van de routes onbegaanbaar werden. Uiteindelijk is twee weken voor aanvang de hele planning en alle routes volledig aangepast en kon het uiteindelijk toch doorgaan!

Door de verzadigde ondergrond en het feit dat deze gehele editie zich in Luxemburg en de Ardennen afspeelde werd dit de zwaarste Duchenne Heroes ooit. Het was een ware uitputtingsslag. Maar de sfeer was bijzonder. Dit was immers het eerste grote fietsevenement in 1,5 jaar tijd. De fietsers zijn een week lang volledig door de mangel gehaald maar bij de finish was de conclusie snel getrokken, in 2022 gaan de Stanmen weer meefietsen.