Sophie EngelsmaRaadslid GroenLinks
Sophie EngelsmaRaadslid GroenLinks

Gelukkig in het groen

24 september 2021 om 07:41

“Het lijkt wel of ik op vakantie ben”, zeggen inwoners van onze zes dorpen nogal eens. Het prachtig groene landschap is de grootste kwaliteit van onze gemeente. In de visie die de gemeente opstelt op de omgeving, speelt dat landschap dan ook een hoofdrol.


Het Rijk wil dat elke gemeente een Omgevingsvisie maakt. Daarin komt te staan wat de langetermijndoelen zijn voor de ruimte die we hebben in Renkum. De gemeenteraad is bezig met die visie. Samen met inwoners, ondernemers, jongeren, maatschappelijk partners en andere belanghebbenden.
Centraal staat de vraag: welke keuzes zijn het beste voor het Renkums gebied en de Renkumse gemeenschap?

90% van onze inwoners wil geen grootschalige bouw in het buitengebied. GroenLinks is het daar van harte mee eens. Onze bossen, uiterwaarden, heide en landgoederen moeten we koesteren. De waarde van een groene omgeving voor ons geluk en gezondheid is enorm. Van alle Gelderse gemeenten zijn de Renkumers het gelukkigst, bleek recent uit onderzoek. Het is niet moeilijk te raden dat de natuur om ons heen daar een grote rol in speelt. 


Maar de wooncrisis dan? Voor jongeren en starters is het nagenoeg onmogelijk om een huis te vinden. De oplossing zit daar, waar ook de oorzaak zit: schaf de verhuurdersheffing voor woningcorporaties af, belast huurinkomsten voor huisjesmelkers, weer beleggers van de woningmarkt en stel een huurplafond in. De crisis gaat namelijk veel meer over betaalbaarheid dan over woningtekort. Er moeten wel huizen bijkomen, maar niet in de natuur. GroenLinks wil dat leegstaande villa’s en kantoren omgebouwd worden. Bijvoorbeeld tot starterswoningen, woon-werkplekken met ateliers of werkruimte voor zzp’ers; woonvormen waar ouderen samen maar wel zelfstandig kunnen wonen. In de dorpen is hier en daar nog ruimte voor bouw. GroenLinks heeft voorkeur naar plekken die al versteend zijn. 

En het landschap? Dat kunnen we versterken, ontwikkelen, koesteren. De Heelsumse beek verdient meer ruimte, in de uiterwaarden willen we minder mest en meer weidevogels. Ook het groen in de dorpen mag nog natuurrijker. Biodiversiteit is leidend. Een bloemrijke berm of weide waar veel bijen en vlinders van genieten is toch ook veel mooier dan een kaalgemaaid veld?


Namens GroenLinks zet ik mij in voor de groenst mogelijke Omgevingsvisie. Want van groen word je gezond en gelukkig!


Sophie Engelsma

Raadslid GroenLinks