Voor Charley Erkens is het vanzelfsprekend om naar elkaar om te kijken.
Voor Charley Erkens is het vanzelfsprekend om naar elkaar om te kijken.

Renkum voor Elkaar

4 november 2021 om 12:13 Overig

Aandacht voor maatjes

OOSTERBEEK “Het ontstaat, maatje zijn voor iemand”, zegt Charley Erkens over zijn inzet als maatje voor vrienden en mensen uit zijn omgeving. Renkum voor Elkaar vraagt aandacht voor de vele maatjesverzoeken die zij nu ontvangen en verzamelen. Hierin geven inwoners van de gemeente Renkum aan op zoek te zijn naar iemand om samen iets mee te ondernemen, een luisterend oor te zijn of gewoon eens wat aandacht te geven. In de volksmond worden deze vrijwilligers ook wel maatjes genoemd.

“Ik heb echt geen vriendschapsband met alle mensen voor wie ik maatje ben”, vervolgt Erkens zijn verhaal. “En dat hoeft ook niet. Wel is van belang dat leefstijl en interesses van maatje en persoon met dementie deels op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld allebei tennissen of geïnteresseerd zijn in de natuur of lokale historie. Als maatje kan ik er voor iemand zijn op het moment dat hij of zij dat nodig heeft, zonder dat er verwachtingen zijn om een vriendschappelijke band of dat activiteiten soms niet passen in de agenda. Als maatje ben je geen zorgverlener maar begeleider.” Erkens, zelf 75 jaar oud, heeft in zijn beroepsleven veel ervaringen opgedaan binnen de psychiatrie en binnen de zorg. Daarnaast zet hij zich al jaren in als vrijwilliger voor mensen met dementie, onder andere de afgelopen jaren als voorzitter bij de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je te maken krijgt met dementie in je omgeving. Het verwondert mij hoezeer de hulpverlening vragen om maatjes doorzet, naar bijvoorbeeld Renkum voor Elkaar, terwijl mensen misschien nog voldoende aspirant maatjes in de eigen omgeving zouden kunnen vinden.” Volgens Erkens moet je het vooral zelf doen en niet wachten totdat een ander het voor je oplost. “Natuurlijk vraagt het om de nodige kennis van zaken om maatje te zijn voor iemand met dementie, maar dat kan geleerd worden.” 

Inwoners van de gemeente Renkum kunnen bij Renkum voor Elkaar terecht wanneer zij het niet zelf redden om maatjes in hun eigen omgeving te vinden. Deze vragen hoeven niet alleen in relatie tot dementie te zijn. Samen wordt er eerst gekeken in de eigen omgeving. Vervolgens worden verzoeken ook opgenomen op www.vrijwilligers.renkumvoorelkaar.nu. Ook hebben zij een samenwerking met het platform www.leukeluitjes.nl,