Jaap Jochems gaat, als trainer van DKOD 1, beginnen aan zijn laatste seizoen.
Jaap Jochems gaat, als trainer van DKOD 1, beginnen aan zijn laatste seizoen. Dick Martens

Een bijzonder seizoen voor DKOD 1

31 oktober 2021 om 19:04

Jaap Jochems wil 'korfbalhorizon' verbreden

RENKUM De lichten in de sporthal van MFC Doelum ‘floepen’ aan. De zaal wordt in gereedheid gebracht voor de korfbaltraining van de DKOD-selectie. In tegenstelling tot veel andere korfbalverenigingen in de omgeving wordt er door de DKOD’ers al wat langer ‘binnen’ getraind. De reden is, dat de eerste selectie geen veldcompetitie speelt. Een bewuste keuze. Voorafgaand aan de training en in de aanloop naar een voor DKOD in alle opzichten cruciaal seizoen, geeft trainer Jaap Jochems tekst en uitleg, over zijn korfbaltoekomst en die van ‘zijn’ DKOD, de club die komend jaar, om precies te zijn op 5 april 2022, maar liefst 90 jaar bestaat.


Dick Martens

,,Ja, wat een tijd alweer hè?”, reageert Jochems op de jubileumdatum. ,,’We’ zijn toch nog altijd een begrip in korfballand, het is daarom te hopen, dat de club dan ook richting de honderd een begrip zal blijven en die toekomst ook heeft.” Dat de club zal blijven bestaan, daar heeft Jochems geen twijfels over, wel over de toekomst van het eerste team en dan met name een eerste team, dat meedraait in een competitie en op een redelijk niveau. ,,Ik denk niet, dat dat nog in deze groep zit. Hoewel we op het veld nog wel met, op papier, een eerste team hebben gespeeld, was dat in feite ons tweede. Dat team zal waarschijnlijk ook volgend seizoen als DKOD 1 door het leven gaan, maar niet gaan spelen op het niveau, namelijk de 3e Klasse, waarop wij nu met het daadwerkelijke eerste team in de zaal gaan spelen.” Het probleem zit dan mede in het feit, dat DKOD een tekort aan heren heeft. ,,Als er geen heren bijkomen, zal het breedte-korfbal worden, omdat je dan ook met dames ‘als heer’ kan spelen."


Mede daardoor wordt het voor het eerste zaalteam waarschijnlijk dit komende seizoen een soort afscheidstournee. Toch weigert Jochems zich bij voorbaat neer te leggen bij een seizoen zonder sportieve ambitie. ,,Ik, maar ook de selectie, wil zeker nog een prestatie neer gaan zetten en ik durf te beweren, dat mits wij een beetje gevrijwaard blijven van blessures of, dat er andere redenen zijn waardoor ik spelers of speelsters moet missen, wij zeker subtop kunnen spelen in deze 3e klasse." De selectie zal vooralsnog bestaan uit de heren Niels Vedder, Ruud van de Vegte, Dinant Lagerweij en Roy Aarns en de dames Mariëlle Jansen, Eva van den Berg, Sharon Dijksma en Anne Vingerling. ,,Smal maar zeker van een redelijk niveau. Maar ik kan daarnaast ook beschikken over een drietal getalenteerde meiden uit het tweede die ook in de zaal al met ons meetrainen. Zij moeten dan volgend seizoen het stokje van de huidige basis, de routiniers, gaan overnemen. ,,Het zal ook Jochems (37) laatste seizoen zijn. ,,Ik ben 22 jaar bij DKOD geweest, een mooie tijd waarin ik veel heb meegemaakt, gespeeld in leuke teams, met hoogte- en dieptepunten en gewerkt met prima trainers. Maar ik wil meer, eens kijken bij een andere club. Ik ben beschikbaar en klaar voor een vervolgstap. Toch zal ik zeker aan DKOD verbonden blijven, een balletje gooien bij het midweek-team en als trainer bij mijn jongste dochter Fenna. Maar eerst met volle energie dit seizoen goed afsluiten."