Namens de kerken in de gem. Renkum Anne van Laar
Namens de kerken in de gem. Renkum Anne van Laar

Wat ging er mis?

1 november 2021 om 19:32

Veel mensen voelen zich bevrijd als ze denken hoe vroeger de zondag werd ingevuld. Een dag waarop niets mocht. De één is daarin wat strenger opgevoed dan de ander, maar het was een nogal beklemmend gebeuren. Voor mij persoonlijk was dat gelukkig niet zo, maar ik ken de verhalen. Niet te vergelijken met vandaag. Nu is het een volle dag geworden, voor nogal wat mensen niet meer te onderscheiden van de andere dagen van de week. Nu helemaal vrij om die dag naar believen zelf in te vullen. 


Heb jij er wel eens over nagedacht hoe men er bij kwam om één dag in de week anders in te vullen. Wie verzint zoiets? Waar slaat dat op? God heeft dit bedacht. Uit zorg voor de Schepping en daarmee ook uit zorg voor ons. Voor u, voor jou, voor mij en voor de dieren. We lopen er nu tegenaan dat de aarde, de dieren en de mensen uitgeput raken. Graag wil ik een paar verzen hierover uit de Bijbel citeren. “Jullie mogen zes dagen werken. Maar op de zevende dag moet je rusten. Dan kunnen je koe en je ezel ook uitrusten. En ook je slaven en de vreemdelingen die voor je werken”. 


Het is belangrijk te bedenken dat de Bijbel wel voor ons is geschreven, maar niet aan ons is gericht. Met andere woorden, het is nodig een vertaalslag te maken van de oude cultuur van toen naar die van vandaag. Het is volgens mij nu meer nodig nog dan toen dat wij rust nemen, de ander rust gunnen evenals Gods gehele Schepping. Want dat laatste is het punt waar het om draait. Wij mensen zijn verantwoording schuldig aan de Eigenaar. 


Wij laten ons echter leiden door de nieuwe afgod: de 24-uurseconomie. Ja, het vraagt vertrouwen in de Here God en zijn goede geboden dat het ons heel goed zal doen als we een stap terug doen. Laten we de moed hebben om, misschien soms als eerste, een stap te zetten. Op zondag geen boodschappen doen, de auto als het enigszins kan laten staan en rust nemen en zo mogelijk te wandelen of te fietsen. Niet gewoon je werk blijven doen of huiswerk maken, maar tijd nemen voor elkaar en voor onze God. Gewoon zelf maar op jouw en mijn plekje klein beginnen. 


Het gaat niet om anderen die wat moeten doen, maar wijzelf. Jij en ik. De armen in de wereld ondervinden dagelijks de gevolgen van onze manier van leven. Als we alles uit dit leven willen halen, eindigen we vroeg of laat met niets.



Namens de kerken in de gem. Renkum, 

Anne van Laar

a.vanlaar@outlook.com

.