KV Wageningen-coach Ron Steenbergen (midden) wil dat zijn ploeg gaat vlammen in de zaal.
KV Wageningen-coach Ron Steenbergen (midden) wil dat zijn ploeg gaat vlammen in de zaal. Dick Martens

KV Wageningen: vlammen in de zaal

1 november 2021 om 20:15

Ron Steenbergen: We moeten de kruisfinales halen

WAGENINGEN Voor KV Wageningen zit de eerste seizoenshelft van de veldcompetitie erop. Met zes overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag, neemt de ploeg van trainer Ron Steenbergen in de Hoofdklasse A, een verdienstelijke tweede plaats in. De grootste concurrent en voormalig korfbalwerkgever van Steenbergen, Oost Arnhem, is de koploper. Nu gaat de focus volledig op het zaalseizoen. Daarin willen de Wageningers vlammen en minimaal de kruisfinale's bereiken.


Dick Martens

Steenbergen (55) heeft een goed gevoel aan de competitiestart overgehouden. ,,Ja, op zich wel. Je weet, dat in onze poule Oost Arnhem een sterke tegenstander is en ook Tempo vond ik wat sterker dan ik had verwacht, maar aan hen zijn we wel gelijkwaardig gebleken. We hebben alle wedstrijden vijf om vijf gespeeld en constant een beetje door gewisseld. Niet direct gekeken naar wat nu de sterkste opstelling was, maar eigenlijk iedereen even veel speeltijd gegeven." ‘Het veld’ gebruikte Steenbergen vooral om te kijken naar de juiste samenstelling, het inpassen van bijvoorbeeld spelers die vanuit de jeugd kwamen, zoals Tim Dekker en Jiske van Brenk. ,,Maar we hadden bijvoorbeeld ook een selectie met zeven dames, dus het was ook een kwestie van uittesten van opstellingen om te zien wat wel en niet werkte. Dat is dan ook weer belangrijk richting de zaal. Richting de zaal heb je dan de nodige aanknopingspunten, maar daar ligt de doelstelling ook wat anders. Daar gaan we voor een zo hoog mogelijke positie.” Maar in de doelstelling van Steenbergen ‘zo hoog mogelijk’, moet toch wel een nuance worden aangebracht. ,,Dat klopt, top drie zou al geen goede doelstelling zijn. We moeten eigenlijk ‘gewoon’ de kruisfinales halen, dus de top twee. Je moet het, vind ik, niet teveel over de ranglijst hebben, maar als je mij zou vragen wanneer dit zaalseizoen dan geslaagd zou zijn, dan is dat niet als we derde geworden zouden zijn. We hebben een ploeg die in staat is top twee te spelen. Als we met zijn allen gewoon gaan functioneren, in een goede flow komen, dan gaan we in de top meestrijden." 


De trainer, die als korfballer op zijn 19e in het eerste team van Oost Arnhem debuteerde en vervolgens kan bogen op een omvangrijke en succesvolle korfbal-carrière, met Nederlandse zaal- en veldkampioenschappen, maar ook Europese zaalkorfbaltitels. Ook werd hij tweemaal (1989 en 1996) verkozen tot 'Korfballer van het Jaar'. Ook als korfbaltrainer vestigde hij zijn, als hoofdcoach van Oost Arnhem en Dalto, zijn naam. Vanaf vorig seizoen staat hij bij KV Wageningen aan het roer, maar is dit eigenlijk pas zijn eerste echte seizoen in Wageningse dienst. Hij heeft de ploeg nu pas echt ‘spelend' leren kennen. ,,Dat zat er in verband met Corona in competitieverband nog helemaal niet in. Ik zag nu dan ook elementen die beter konden en moesten, met name het samenspel, zeker als we onder druk staan. De bal goed blijven rondspelen is dan een vereiste, het mag niet te statisch worden. Daar hebben we aan gewerkt en ook stappen in gemaakt. Maar het vertrouwen in een goed zaalresultaat is er zeker al wel. Nu moeten we dat ook gaan waarmaken."