Jaap Meurs als zanger van Big Jake & The Two-Timers tijdens een Blueskroegentocht.
Jaap Meurs als zanger van Big Jake & The Two-Timers tijdens een Blueskroegentocht. Johan Mulder

Erezilver voor ‘Mr. Blues’

27 september 2021 om 18:51 Overig

Postume onderscheiding voor Jaap Meurs

WAGENINGEN Dini Meurs, de weduwe van de op 11 november 2020 overleden Jaap Meurs, ontving zondag namens haar man het Wagenings Erezilver. Dit gebeurde tijdens de Jaap Meurs Memorial bij Bluesclub XXL. Daar speelden muzikale vrienden als eerbetoon aan de Wageningse bluesicoon. Tussen de optredens door verraste burgemeester Floor Vermeulen de aanwezigen met de mededeling dat Jaap Meurs postuum het Wagenings Erezilver ontvangt.

“Mr. Blues. Blues Brother. Een levensgenieter. Een trouwe vriend. Maar bovenal een familieman. Zo wordt Jaap Meurs omschreven”, aldus burgemeester Vermeulen. “Hij was een grootheid in de Wageningse muziekwereld en ver daarbuiten. De bluesmuziek was zijn lust en zijn leven. Als luisteraar, als zanger, maar vooral als organisator.”

Meurs was de nestor van het Bluesplein op het Beuningplein op 5 mei. Dertig jaar lang zorgde hij dat Wageningen en de bezoekers tijdens het Bevrijdingsfestival daar konden genieten van bluesmuziek. Volgens Wageningen45 hoefden ze zich over het Beuningplein nooit zorgen te maken, ze wisten dat dit bij Meurs in goede handen was. Naast het Bluesplein op 5 mei heeft Meurs nog veel meer betekend voor de bluesmuziek in Wageningen. Met Ben van der Swaluw richtte hij in 2002 Bluesclub XXL op. Ook hebben ze de Blueskroegentocht weer nieuw leven in weten te blazen. En Meurs was de energieke frontman en zanger van bekende blues formaties als Big Jake & The Two-Timers en de Fake Brothers Blues Band. Getooid met zijn karakteristieke grote hoed was hij op het podium volkomen in zijn element.

“Voor al zijn inspanningen die een meerwaarde opleveren voor de Wageningse samenleving, heeft het college van b en w daarom besloten Jaap Meurs postuum te onderscheiden met het Wagenings Erezilver. Met deze onderscheiding spreken wij onze onmetelijke waardering voor hem uit”, besloot burgemeester Vermeulen zijn eerbetoon.