Vol trots staat de Wageningse schermtopper Valerie Buijse, als Nederlands kampioen, op de hoogste trede van het erepodium.
Vol trots staat de Wageningse schermtopper Valerie Buijse, als Nederlands kampioen, op de hoogste trede van het erepodium. Tom Buijse

Deze titel is nog niet mijn eindstation

26 september 2021 om 18:13

Valerie Buijse Nederlands Kampioen floret

WAGENINGEN – De Wageningse schermster Valerie Buijse is het schermseizoen prima begonnen. Na een lange periode, als gevolg van de coronapandemie en de daarbij horende beperkingen, van alleen maar trainen, stonden er onlangs weer de nodige wedstrijden op het programma. Tot opluchting van de 16-jarige floretschermster, die direct met sprekende resultaten bewees, dat ze die ‘trainingsperiode’ goed was doorgekomen. De bekroning was de Nederlandse titel bij de Cadetten, de Onder 17-categorie en ook nog eens een derde plaats in de Onder 20-categorie. Maar voor de ambitieuze Buijse is dat nog lang niet het eindstation, ze wil meer.


Dick Martens

,,Gelukkig kunnen we weer lekker wedstrijden schermen”, aldus Buijse in haar ouderlijk huis in Wageningen en voor er weer naar Amsterdam afgereisd gaat worden, waar ze momenteel weer drie keer per week traint bij Scherm Centrum Amsterdam (SCA). ,,Ik heb wel doorgetraind, zelfs in een parkeergarage, maar ideaal is dat natuurlijk niet. Nu train ik weer veel en hard, zelfs in onze vakantie in Italië. Daar heb ik begin augustus een week deelgenomen aan een internationaal trainingskamp en met Andrea Borella, die ook onze bondcoach is, getraind. Mijn niveau viel niet tegen, dat was goed om dat te ervaren. Een week voor het Nederlands kampioenschap speelde ik in Neufchâteau weer mijn eerste toernooi en daar werd ik eerste, voor mij een bevestiging, dat het met de vorm weer aardig goed zat. Ik ben nu weer echt structureel aan het trainen, met ook wekelijks een krachttraining van Tijmen van Oostenbrugge, hier in de Bongerd. Ook de trainingen in Amsterdam zijn belangrijk. Daar train ik met en tegen topschermsters, concurrentes, maar zeker ook vriendinnen, zoals bijvoorbeeld Tessa Koster. Wij vormen samen met Rachika Yoshi Mori en Ava Emanuel de Nederlandse top vier van het floretschermen, we reizen ook altijd samen naar de buitenlandse toernooien en zijn aan elkaar gewaagd.”

Buijse begint aan haar laatste Cadetten-jaar en stapt dan over naar de junioren (Onder 20), maar voor het zover is staan er voor de VWO-scholiere nog een aantal grote ‘Cadetten-toernooien' op het programma. Maar voor ze zich gaat richten op die toernooien, geniet ze nog wel even na van haar eerste Nationale titel. ,,Ja, het ging verrassend goed. In de poulefase, maar later ook in de finale. Mijn techniek en tactiek waren prima, maar bovenal was het weer superleuk om weer wedstrijden te kunnen schermen. Het weer naar die wedstrijden toeleven, die adrenaline weer te voelen. In de finale knokte ik mij terug van een 4-1 achterstand, naar de uiteindelijke 15-8 winst. Het was echt weer genieten. Maar deze titel is nog niet mijn eindstation. Ik wil meer!" Nu kan er bij voorbeeld ook weer gericht, richting EJK en JWK worden toegewerkt. ,,Via welke toernooien, dat zijn namelijk de kwalificatiemomenten, is nog even onduidelijk. Voor de pandemie vlogen we door heel Europa naar toernooien, nu is het nog even afwachten wat de bond hierover beslist. Maar ik kijk er wel weer naar uit. Heb er zin in en bovendien ben ik in vorm. Deze titel is dan ook nog niet mijn eindstation."