Veel mensen werden geraakt door persoonlijke verhalen van de sprekers.
Veel mensen werden geraakt door persoonlijke verhalen van de sprekers.

Solidariteit met Afghanen

27 september 2021 om 09:15

WAGENINGEN Inwoners uit Wageningen hebben afgelopen zaterdag een solidariteitsactie georganiseerd op het Raadhuisplein in Ede met de boodschap ‘Afghaanse vluchtelingen zijn welkom in Gelderland!‘


De komst van Afghaanse mensen in Nederland, die moesten vluchten voor het geweld van de Taliban, heeft tot veel hartverwarmende acties geleid. Helaas leidde dit ook tot haat en agressie, zoals op 24 augustus in Harskamp. De actie van afgelopen zaterdag bood een podium aan positieve geluiden.

“We willen solidariteit tonen met Afghaanse mensen die in Nederland zijn aangekomen en een tegengeluid laten horen tegen het racisme en de haat die is geuit”, zei Eva Romviel, een van de organisatoren. “We willen gastvrijheid en warmte uitdragen naar vluchtelingen, maar zeker ook het algemene belang van vluchtelingenopvang bespreken en het begrip hiervan vergroten”, vulde Iris Barten, een andere organisator, hierop aan. Iedereen uit Gelderland en daarbuiten kon aansluiten om deze boodschap uit te dragen. 


De initiatiefnemers uit Wageningen vonden elkaar, omdat zij zich allemaal willen inzetten voor vluchtelingen. "In de strijd voor solidariteit willen we opkomen voor kwetsbare mensen door onze steun te laten blijken.” De solidariteitsactie bestond uit verschillende sprekers, vanuit de organisatie en de Afghaanse gemeenschap. Haroon Rezaie vertelde hoe belangrijk de steun en welkom was voor hem en zijn familie toen ze in 2016 aankwamen in Nederland. Morvarid Hamidi reisde af vanuit Amsterdam en richtte hun woord tot de mensen wiens haat door angst en onjuiste beelden over vluchtelingen gevoed wordt. 


Onder de zo'n zestig aanwezigen werden veel mensen geraakt door persoonlijke woorden en inspirerende en activerende verhalen van de sprekers.