Robin in gesprek met een statushouder.
Robin in gesprek met een statushouder. Esther Meijer

Migranten thuis in Wageningen

27 september 2021 om 10:10


WAGENINGEN “Het werk is heel leuk. Ik heb het dan ook erg naar mijn zin. Het geeft me een goed gevoel mensen te helpen. Ik ben vooral bezig met gezinshereniging. Eén van de kinderen geeft vaak aan dat zij zich willen herenigen met hun familie. Soms kan dat jaren duren. Het gaat niet altijd vlekkeloos. Het is een hele klus alle documenten bij elkaar te krijgen”, vertelt Robin Nyiligira. Hij ondersteunt statushouders, vluchtelingen met verblijfsvergunning, bij VluchtelingenWerk Oost-Nederland. Robin startte afgelopen februari.

Davey de Groot

Robin legt uit: “Je hebt bij ons maatschappelijke coaches, juridische begeleiders en huisvestingscoaches. Wij leveren een volledig pakket. We starten met de ondersteuning van statushouders als zij nog in het asielzoekerscentrum verblijven. Meteen gaan we op zoek naar een woning en worden ze gekoppeld aan een coach. Al met al is het een hele operatie.”

Bij VluchtelingenWerk werken tientallen vrijwilligers. Zij krijgen ondersteuning van een beroepskracht. Vrijwilligers volgen een inwerkprogramma voordat zij beginnen. Ook kunnen zij aan allerlei trainingen deelnemen. Robin: “De sfeer onderling is heel goed. Iedereen is ontzettend gemotiveerd en wil graag helpen. Daardoor kom ik hier altijd met een grote lach naartoe. Dan kunnen we er weer voor gaan. Iedere dag is heel verschillend. Soms begin ik met een dossier of een aanvraagformulier invullen. Soms komt er een cliënt langs die ik begeleid. Dan bespreken van alles. Nadat ik ingewerkt was, had ik de vrijheid om mijn eigen tijd in te plannen. Je krijgt een grote verantwoordelijkheid.”

Robin heeft via zijn ouders een migratieachtergrond. Robin: "Ik heb dus al wat kennis van de doelgroep. Je ziet sneller waar iemand tegenaan kan lopen. Hier en daar geef ik dan kleine tips. Mijn ouders zijn als vluchtelingen naar Nederland gekomen. Zij zijn toen goed geholpen en dat heeft een positief effect gehad. Nu probeer ik dat weer door te geven. Het doel is natuurlijk dat de statushouders succesvol deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dat is een win-winsituatie. Dat is wat belangrijk is. Als dat lukt, is dat heel mooi.”

Kijk voor meer informatie op www.vcwageningen.nl.