Jacco Bontekoe en Bine Liem bij de start van de fietsactie voor het klimaat.
Jacco Bontekoe en Bine Liem bij de start van de fietsactie voor het klimaat. Anita Vogels Fotografie

Samen duurzame toekomst maken

2 november 2021 om 12:04 Overig

WAGENINGEN Afgelopen vrijdag hield de Wageningse Klimaatcoalitie een fietstocht om de aandacht te vestigen op de klimaatmars van aanstaande zaterdag in Amsterdam. Het was een van de 25 lokale acties van de afgelopen week in aanloop naar de grote landelijke demonstratie.

Pauline Schakenbos

Vanaf het Forum op de Campus fietsten bezorgde groot-ouders, ouders en studenten naar de Hollandseweg om daar scholieren van Pantarijn op te halen. Vandaar trok de opvallende stoet naar de Markt in Wageningen. Daar sloten zij af met speeches van student Jacco Bontekoe en leerlingen Riemer en Kyra van de Ecoschool van Pantarijn en een gedicht van de Stadsdichter van Wageningen.

Sietse Brouwer van Grootouders voor Klimaat: “We willen dat zoveel mogelijk mensen 6 november naar Amsterdam komen om daarmee een duidelijk signaal af te geven. De klimaatverandering is nu al merkbaar en heel veel mensen maken zich grote zorgen. Maar de politiek doet vooralsnog veel te weinig, dus roepen we met elkaar de overheid op tot een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid.”

Scholier Riemer: “Ik ben trots dat we voor het eerst met Pantarijn en WUR-studenten samen een actie zijn gestart. We hebben ons signaal afgegeven en laten horen waar we voor staan. We weten dat als we nu in actie komen, dat we nog niet te laat zijn. Maar als we te lang wachten, zal de toekomst van ons en de rest van de aarde er heel anders uitzien dan we hadden gehoopt. De aarde zal opwarmen, de zeespiegel stijgen en de kracht van onze samenleving zal op de proef worden gesteld. Wij zijn als Wageningers gemotiveerde mensen die veel werk kunnen verzetten en als we dit samen aanpakken, kunnen we flinke stappen zetten. Want in Wageningen zijn al diverse groepen en organisaties bezig om onze stad te verduurzamen.”

Medescholier Kyra: “Echt gaaf dat we dit met zijn allen doen. Ik denk dat we allemaal weten hoe belangrijk het is dat we nu in actie komen. Klimaatverandering gaat niet alleen over regenwoud in Zuid-Amerika of  ijsberen op de Noordpool. Dit heeft effect op de hele wereld inclusief Nederland. De wereld waar we nu in leven zal er binnenkort anders uitzien en het is aan ons om af te vragen hoe we willen dat die er uit ziet.”

“Eigenlijk voel ik me helemaal geen klimaatactivist,” zegt student Jacco Bontekoe. “Zo zou ik mezelf niet omschrijven. Maar waarom ik hier ben, is omdat ik een student aan de WUR ben. En ik kan eigenlijk geen vak aan de Uni bedenken, waar duurzaamheid geen onderdeel van is. Ik heb geleerd dat onze planeet grenzen kent en dat we binnen die grenzen moeten blijven. En ik maak me daar grote zorgen over. 

Dat futuristische zoals we vroeger de toekomst zagen, is misschien helemaal niet mogelijk. Dat kost teveel energie en grondstoffen en land dat misschien beter voor natuur of biologische landbouw kan zijn. 

Ik heb een ander beeld van de toekomst over 10 of 20 jaar. Daarin hoeven we niet elke dag te forenzen, hoeven we geen groot huis. Elektriciteit staat niet zo centraal in ons leven. Geen 5 dagen per week, 8 uur per dag werken, maar onze tijd vrij besteden. Tijd voor het maken van ons eten. Tijd voor direct contact met anderen. Tijd waarin cultuur centraal staat als invulling van ons leven. Voor mij is een duurzame toekomst ook een culturele toekomst. 

Door hier bij te zijn en 6 november in Amsterdam, laten we zien dat we weten dat we onze steden en dorpen en manier van leven ingrijpend moeten aanpassen. Dat het een hele boel werk zal zijn, maar dat we er klaar voor zijn. Dat wij ons een andere, betere, duurzame toekomst kunnen voorstellen en dat we die toekomst samen gaan maken.”

Want het mag niet zo eindigen als het gedicht van Ellen van der Kolk:
Later zit ons op de hielen, hijgt in onze nek. Straks struikelen, verzuipen onze kinderen en wij die dat al wisten.

www.klimaatmars2021.nl