Yuri Honing speelt ‘Bluebeard’.
Yuri Honing speelt ‘Bluebeard’.

Theaterconcert ‘Bluebeard’

1 november 2021 om 09:25

Het mysterieuze klanklandschap 

WAGENINGEN Het gebeurt zelden dat er meerdere vijfsterrenrecensies worden uitgedeeld voor opeenvolgende albums. Maar als ze zo weergaloos goed zijn als die van Yuri Honing kan niemand eromheen. In dit nieuwe theaterconcert nemen Honing en zijn akoestische kwartet u mee naar het mysterieuze klanklandschap van de iconische Blauwbaard.


Na 'Desire' (2015) en Goldbrun' (2017), beiden met Edison onderscheiden, verscheen in maart 2020 'Bluebeard'Geïnspireerd op het 300 jaar oude Franse sprookje ‘Barbe Blue’ heeft Honing een nieuw album opgenomen waarbij nieuw werk wordt gekoppeld aan poëzie. Het resultaat is een nieuwe stap voorwaarts voor zijn Acoustic Quartet, te zien en te horen op donderdag 11 november in Theater Junushoff.

De muziek is geïnjecteerd met dreiging en angst voor Blauwbaard en leidt tot een explosie wanneer hij verraden wordt. Honing stelt de vraag; wie is het slachtoffer hier? Is het zijn jonge vrouw die het geheime kamertje ontsluit, of is het Blauwbaard zelf die zijn sleutels toevertrouwde aan zijn nieuwe vrouw.

OVER YURI HONING Yuri Honing (Hilversum, 6 juli 1965) is een van de markantste saxofonisten van zijn generatie. Hij wil muziek niet in hokjes opdelen. Daarom speelt hij tijdens zijn carrière niet alleen met generatiegenoten (in groepen zoals zijn Trio en Acoustic Quartet), maar ook met oudere Nederlandse (Misha Mengelberg en Ernst Reijseger) en buitenlandse musici (Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian, Pat Metheny).In 1996 scoorde Honing zijn eerste succes met het album ‘Star Tracks', waarop popliederen stonden van onder andere ABBA en The Police. In 1999 volgde zijn het album, Sequel, met daarop muziek van onder andere Björk en Blondie. In 2002 kwam zijn album ‘Memory Lane' uit.

In 2009 richtte Honing zijn Acoustic Quartet op. Datzelfde jaar benaderde Honing tevens danceproducer Floris Klinkert met het voorstel voor een samenwerking, wat resulteerde in de cd ‘Phase Five'. Dat album stond een week lang in de Album Top 100, veelal alleen voorbestemd voor popmuziek.


Theater Junushoff – donderdag 11 november 20:30 uur Kleine Zaal

www.junushoff.nl