Ester van Muijen in actie bij de WK-match tussen de damtoppers Roel Boomsma en WSDV-teamgenoot Alexander Shvartzman.
Ester van Muijen in actie bij de WK-match tussen de damtoppers Roel Boomsma en WSDV-teamgenoot Alexander Shvartzman. Geb Kos

Ester van Muijen: veelzijdige DenksportDocent

19 januari 2022 om 09:16 Overig

‘Ook ik kwam via het schooldam-men bij WSDV’

WAGENINGEN Wie heeft er via het schooldammen in Wageningen niet ooit eens kennis gemaakt met de damsport. Het zijn er inmiddels tientallen geweest en het leverde ook nog eens de nodige talenten op. Jan Groenendijk is daar een voorbeeld van, maar zeker ook de vrouwelijke topper Ester van Muijen, die inmiddels al jarenlang deel uitmaakt van het Ereklasse team van de Wageningse Damvereniging WSDV. De geboren Wageningse en inmiddels inwoonster van Vianen heeft zelfs van het dammen haar beroep gemaakt. Gepassioneerd vertelt ze over de liefde voor ‘haar’ sport en het veelzijdige leven als ‘ De DenksportDocent’, ook de titel van haar website.

Dick Martens

,,Zoals iedere dammer bij WSDV ben ik ook via het schooldammen met de sport in aanraking gekomen”, begint van Muijen (30) haar ‘dammonoloog’. ,,Toch vond ik het de eerste keer niet eens zo interessant, maar na de tweede keer was ik verkocht. Ik won 10 gratis damlessen en aan het einde van die lessen speelden we een toernooitje dat ik won. Ik kreeg een beker, die voor mijzelf was. In die tijd voetbalde ik ook nog bij WVV Wageningen en als wij dan een beker wonnen was die voor het team. Al vrij snel kreeg het dammen de overhand, ik won de jeugdcompetitie, ging naar Nationale kampioenschappen en ook naar EK’s en WK’s. Opvallend was, dat ik bij WSDV een van de weinige meisjes was, gelukkig zijn er inmiddels veel meer. Ik vond het spel steeds mooier en interessanter, ik kan echt genieten van een mooie partij.”

De kwaliteiten van Van Muijen leidden er vervolgens ook toe, dat ze toetrad tot het keurkorps van WSDV, dat in de Nederlandse Ereklasse speelt en daar tot de topteams behoort. ,,Ik speel dan niet alleen op het allerhoogste niveau, maar ik doe dat ook nog eens met wereldtoppers als een Jan Groenendijk en Alexander Shvartzman. Mooi om daar deel van uit te maken.” Vervolgens werd na haar studie de stap gezet naar het zich professioneel bezighouden met de dam- en schaaksport. ,,In 2015 rondde ik de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs af, een combinatie van Onderwijswetenschappen en de PABO. Naast deze Universitaire- en HBO-diploma’s ben ik in het bezit van het diploma Damtrainer 3 en Schaaktrainer 1. Dus ik wist al het nodige over hoe bijvoorbeeld kinderen leren, daarnaast was ik al trainster. Ik heb uiteindelijk de grote stap gemaakt om als zelfstandige, onder de noemer ‘ De DenksportDocent’, binnen de dam- en ook een beetje binnen de schaaksport te gaan acteren. Ik ben dan nu prof-trainster en coach. De grootse reden om dat te doen is het feit, dat er geen ontwikkelingsprogramma voor meisjes meer is. Dat was er ooit wel en mijn grootste droom en ook mijn doel is dan ook, dat dat talentontwikkelingsprogramma weer onderdeel gaat worden van NOC*NSF, dus dat er voor de talenten doorstroming is naar een vrouwenprogramma en dat er uiteindelijk ook professionele damsters gaan komen.” Momenteel is van Muijen druk als commentatrice bij de match om de wereldtitel dammen tussen Roel Boomstra en haar Wageningse teamgenoot Shvartzman, die momenteel in Eindhoven plaatsvindt. ,,Echt leuk. Ik ben er iedere dag, samen met een dammer van TeamNL. De laatste dagen met de voorzitter van de Poolse dambond en met tweevoudig wereldkampioene Natalia Sadowska. We zitten er met jonge commentatoren. Dammen had altijd een wat stoffig imago en dat zijn wij daarmee zeker aan het wegpoetsen. Het is op Twitch een platform voor gamers. Onze stream is te zien in de Benelux en Rusland, we hebben al meer dan een miljoen ‘views’, aantallen die we in de damwereld nog nooit hadden. Leuk om zo veelzijdig met de damsport bezig te zijn.”