Column namens de kerken.
Column namens de kerken.

Licht in het duister

18 januari 2022 om 08:14

Column namens de kerken

Deze week houden veel christelijke kerken een gezamenlijk gebed om eenheid. Wij deden dit op zondag 16 januari in de Remonstrantse Kerk in Oosterbeek. De viering is nog mee te bleven via www.oosterbeek.remonstranten.nl. Graag deed ik met deze viering mee, omdat ik geloof dat een variëteit aan kerken en geloofsbeleving rijkdom is. Een gave en een opgave. Kerken kunnen elkaar ondersteunen en uitdagen, kerken kunnen elkaar beconcurreren en klein maken. Ik geloof dat de kerken samen, wereldwijd, het lichaam van Christus zijn. Kerken zetten zich in voor een samenleven, waarin gerechtigheid gezocht wordt en vormgegeven. Thema voor dit jaar is ‘Licht in het duister’. Het thema is ontleend aan het kerstverhaal. Een ster straalde boven de koninklijke wieg van Jezus (een voederbak, ahum) en die ster trok de aandacht van oosterse magiërs (wijzen). 

Deze wijzen uit het Oosten gingen naar Bethlehem om de nieuwe koning van de vrede te aanbidden. Een mooi beeld van samenkomen, niet alleen van kerken, maar ook van wijsheidszoekers van over de hele wereld. Kunnen wij die ster vandaag nog herkennen? Stond de ster van Jezus in Bethlehem (oerplek van goed en overvloedig eten), misschien staat de ster van vrede (en goedleven) nu boven Europa. Volken uit Afrika en Azië trekken in gammele bootjes naar dit beloofde land. 


Wij, Europeanen, worden hier op onze beurt erg onrustig van. Wat moeten wij met zoveel ongenode gasten? Moeten wij onze vrede en welvaart nu echt gaan delen? Wij schieten in de stress en voeren de grensbewaking op. Muren, prikkeldraad en helicopters met zoeklichten verstoren de stralende ster van vreugde, die boven Europa hangt. Is het niet mogelijk een stralender manier van omgaan met nieuwe vredeszoekers te ontwikkelen? Ligt hier niet ook een taak voor de gezamenlijke kerken om het licht van vrede weer vrij te maken? Moeten we niet de plannen stimuleren, waardoor mensen, die met ons mee willen doen gereguleerd naar Europa komen? Bijvoorbeeld door immigratie aan te vragen bij onze ambassades? Kunnen wij niet toewerken naar een gezonde gastvrijheid? Met aandacht voor de gasten en met aandacht voor onze eigen mogelijkheden.


Hartelijke groet vanuit de kerken,

ds Martin de Jong, predikant@ontmoetingskerk-doorwerth.nl