Bij watersportvereniging VADA verzorgen Daaf Kodde, Henk Blaauw en Michiel Gunsing (vlnr) Marifonie- en Vaarbewijs-cursussen.
Bij watersportvereniging VADA verzorgen Daaf Kodde, Henk Blaauw en Michiel Gunsing (vlnr) Marifonie- en Vaarbewijs-cursussen. Dick Martens

Cursussen Vaarbewijs en Marifonie bij VADA

17 januari 2022 om 17:21

'Er is de laatste jaren veel inte-resse in varen'

WAGENINGEN Er hangt deze zaterdagmiddag een dikke mistdeken over de Rijn, toch trotseren een paar kanoërs het slechte zicht om een tochtje te gaan maken. Vanuit de kantine van watersportvereniging VADA wordt er hoofdschuddend naar gekeken. ,,Niet echt slim”, klinkt het in koor uit de monden van Michiel Gunsing, Henk Blaauw en Daaf Kodde. Veiligheid ‘op het water’ is juist hun stokpaardje. Daarom is het niet vreemd, dat juist dit ervaren ‘zeil-trio’ aan de wieg staat van de cursussen Vaarbewijs 1 en 2 en de cursus Marifonie, die bij VADA weer op het programma staan.


Dick Martens

,, We hebben afgelopen jaar wel gezien, dat er heel veel gevaren is, er ook veel boten zijn gekocht”, steekt Michiel Gunsing van wal. ,,Er dus erg veel interesse in varen is. Veel mensen stappen dan vaak met niet al te veel ervaring aan boord. Dat heeft zich gelukkig hier bij VADA wel vertaald in het feit, dat er veel belangstelling was voor onze cursussen en zeillessen. Waar we normaal gemiddeld 30 leerlingen, volwassenen en kinderen in de zeillessen hebben, waren dat er vorig jaar ruim 60. En dat er ook nu weer behoefte bestaat aan lessen blijkt uit het feit, dat er zich alweer belangstellenden hebben aangemeld en dat terwijl de mailing over het lesprogramma nog niet eens de deur uit is. Een goede zaak dus.”


Naast de zeillessen staan ook de cursussen Klein Vaarbewijs en Marifonie in februari op het programma. ,,De cursus Vaarbewijs bestaat uit twee delen, te weten Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2”, legt Henk Blaauw, die onlangs de VADA-voorzittershamer, na een termijn van ruim vijf jaar over heeft gedragen aan zijn opvolger Bart Klijnsma, uit. ,,Aansluitend aan de cursussen Vaarbewijs, die Michiel en ik verzorgen, word Marifonie door Daaf (Kodde, DM) gegeven. Alle drie zijn wij ervaren leerkrachten die al enige malen de cursus hebben gegeven en beschikken over veel nautische ervaring. Veiligheid, elektriciteit, kaarten, motoren en regels, die er nogal wat zijn, zijn onderwerpen die aan bod zullen komen. Ook hebben we de beschikking over fraaie cursusboeken, met onder andere 3D-plaatjes. Een klein vaarbewijs heb je nodig om te mogen varen met snelle motorboten, zoals waterscooters, jetski’s, rubberboten of motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur, maar ook voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter die niet bedrijfsmatig worden gebruikt, beroepsvaartuigen met een lengte van 15 tot 20 meter en een sleepboot of duwboot. Met het Klein Vaarbewijs 1 mag je varen op de Nederlandse rivieren en kanalen. Met Vaarbewijs 2 mag je daarnaast, met de genoemde boten, varen op de Westerschelde, het IJsselmeer en de Waddenzee. De diploma’s worden bovendien ook internationaal erkend.”


De Marifonie is het 'pakkie-an' van Kodde. ,,Het gebruik van een marifoon bevordert de veiligheid op het water", licht hij nader toe. ,,Door uit te luisteren hoort je wat de beroepsvaart doet en daar kan je dan al varende rekening mee houden. En als het dan eventueel nodig mocht zijn, dan kan je ook je eigen intenties kenbaar maken. Verder is de marifoon heel handig bij het oproepen van sluizen en bruggen. Het gebruik van een marifoon is verplicht voor alle schepen met uitzondering van kleine schepen, schepen kleiner dan 20 meter. Ik geef de cursus op drie avonden, twee avonden theorie en een avond die gevuld wordt met een vragenuurtje en examentraining. Ook van deze cursus wordt het diploma internationaal erkend." Het enthousiaste trio kijkt niet alleen uit naar het nieuwe vaarseizoen, maar ook naar 'hun' cursisten. ,,Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor." 

Voor meer informatie: www.wsv-vada.nl