Start uitvoering recreatiezonering in natuurgebied

21 november 2022 om 19:54

WOLFHEZE Om de kwetsbare natuur te beschermen en een goede natuurbeleving te behouden gaat Natuurmonumenten in januari en februari 2023 de padenstructuur in natuurgebied Wolfheze aanpassen. Deze maatregel vloeit voort uit het Recreatiezoneringsplan Veluwe dat door de provincie Gelderland is vastgesteld.


In natuurgebied Wolfheze liggen enorm veel wandelpaden en er zijn ook in de loop der jaren diverse sluippaden ontstaan. Hoe meer afstand er is tussen de verschillende paden, hoe meer rust en hoe waardevoller het gebied is voor dieren. Op de meest kwetsbare plekken, vooral op de heide en de overgangen van heide naar bos, verlegt Natuurmonumenten paden en routes om ruimte te geven aan beschermde soorten, zoals de zandhagedis, adder, hazelworm, veldleeuwerik en draaihals.

Ook de parkeerplaats aan de Utrechtseweg wordt afgesloten. Hierdoor wordt er veel meer rust gecreƫerd in de kwetsbare zuidkant van dit beschermde Natura 2000-gebied. Het gedeelte waar bijvoorbeeld maar liefst zes van de zeven zeldzame Nederlandse reptielsoorten leven. Het doel is om dit kwetsbare natuurgebied met steeds zeldzamer wordende leefgebieden te beschermen en duurzaam te ontwikkelen. Hiermee wordt de afname van het totaal aan plant- en diersoorten (de biodiversiteit) een halt toegeroepen.

In januari en februari 2023 gaat Natuurmonumenten aan de slag met het verleggen en afsluiten van een aantal sluippaden en wandelpaden. Zo kunnen paden worden geblokkeerd door middel van takkenhopen, bomen of boomstronken. Een andere optie is het dichtleggen van paden met plaggen, afgestoken grond met begroeiing.

Natuurgebied Wolfheze blijft toegankelijk en beleefbaar. De huidige wandelroutes blijven bestaan in aangepaste vorm en parkeren kan bij Parkeerplaats Wolfheze aan de Oude Kloosterweg 1 in Wolfheze. Ook de ingang aan de Utrechtseweg blijft toegankelijk voor wandelaars.