Inspiratiesessie sociale veiligheid voor sportaanbieders

21 november 2022 om 20:31

WAGENINGEN Iedereen moet een leven lang kunnen genieten van sport en bewegen. Een veilige sportomgeving is daarbij van groot belang. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet altijd. Ook in de sport komen zaken voor die een gevoel van onveiligheid kunnen geven of niet als prettig worden ervaren. Om hier aandacht aan te schenken en sportaanbieders tips en tools in handen te geven, houden de Sportraad Wageningen, Sportservice De Vallei en de Vrijwilligers centrum Wageningen op maandag 28 november van 19.15 tot 21.00 uur een inspiratiebijeenkomst voor sportaanbieders in de bblthk.

Sociale onveiligheid kan zich op diverse manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan kleineren, pesten, uitsluiten of seksueel ongewenst gedrag. Uitingen die niet altijd zichtbaar hoeven te zijn, maar wel een onprettig sportklimaat veroorzaken. Alle betrokkenen bij de sportaanbieder moeten zich veilig en geborgen kunnen voelen, zodat zij met plezier kunnen sporten en/of de sport kunnen beleven. Het NOC*NSF helpt besturen en bestuurders graag met het creƫren van een betrouwbaar en plezierig sportklimaat. Een klimaat waarmee de vereniging laat zien dat veiligheid van iedereen op de club serieus wordt genomen. Tijdens de inspiratiesessie gaat het NOC*NSF daarover in gesprek. Hoe kan grensoverschrijdend gedrag worden herkend en wat kan het NOC*NSF hierin voor rol spelen. Ook Vrijwilligers Centrum Wageningen gaat in op dat thema en vertelt wat aanstelling van een vertrouwenscontactpersonen voor de club kan betekenen.

Aan de orde komt ook het High5! Stappenplan. Een tool bedoeld voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen die helpt om op een eenvoudige manier inzicht te geven in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Deelname aan de inspiratiesessie is gratis. Aanmelding vooraf is wel gewenst. Dat kan bij buurtsportcoach Berry Hellegering van Sportservice De Vallei via berry.hellegering@sportservicedevallei.nl. Geef daarin aan hoeveel personen komen.