De Chinese korfbal-internationals Suen (links) en Austin komen DKOD, tot eind januari 2020, versterken. Trainer Jaap Jochems en de DKOD-jeugd zijn blij met de komst van het sterke duo.
De Chinese korfbal-internationals Suen (links) en Austin komen DKOD, tot eind januari 2020, versterken. Trainer Jaap Jochems en de DKOD-jeugd zijn blij met de komst van het sterke duo. Foto: Dick Martens

Welkome ‘Chinese’ aanvulling voor DKOD-selectie

17 november 2019 om 09:34 Sport

Door Dick Martens

RENKUM – Voor de korfbalteams zit het eerste gedeelte van de veldcompetitie er inmiddels op en wordt er een aanvang gemaakt met de competitie in de zaal. Dat is uiteraard bij het Renkumse DKOD niet anders. Toch had het niet veel gescheeld of de hoofdmacht had ‘in de zaal’ verstek moeten laten gaan. De selectie was al niet groot en als er door blessures en verhuizing maar liefst drie heren, op een totaal van vijf, wegvallen, is een representatief team niet meer samen te stellen. Toch zal DKOD op 23 november ‘gewoon’ aantreden voor het eerste ‘zaalduel’ tegen het Arnhemse ECKA-CIBOD, met dank aan de Chinese korfbaltalenten Suen en Austin. Want zij zijn het die het team van trainer Jaap Jochems de komende drie maanden komen versterken.

‘Renkums’ avontuur

Het tweetal zette op 26 oktober voet op Nederlandse bodem om door te reizen naar Bed & Breakfest ‘de Til’ in Heelsum, hun tijdelijk onderkomen. Terwijl in vele dorpen en steden de jeugd, maar ook de bestuurders, zenuwachtig de komst van Sinterklaas en zijn zwarte, roetveeg- of bruine Pieten afwachten stapt het Chinese duo, samen met DKOD-trainer Jaap Jochems ontspannen lachend de thuisbasis van hun nieuwe club, MFC Doelum, binnen om verhaal te doen over hun ‘Renkums’ avontuur.

Korfbal is meer dan een sport

Suen en Austin komen uit Zhengzhou, de provinciehoofdstad van de provincie Henan van de Volksrepubliek China, een stad met maar liefst 3.132.000 inwoners, waar ze studeren aan de Zhengzhou University, die een campus heeft van maar liefst 433 hectare. Daar was het waar ze ook in aanraking kwamen met de korfbalsport. ,,We begonnen met basketbal, maar nadat we ook met korfbal in aanraking waren gekomen waren we al snel verkocht. Het is meer dan alleen ‘een sport’. De samenwerking, de tactiek en het scoren spraken ons aan. We spelen in het Universiteitsteam waarmee we competitie spelen en ook kampioen zijn geworden. Daarnaast ook in het Nationale team. De sport staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar wordt wel steeds groter. Het werd eigenlijk pas in 2004 geïntroduceerd op de Universiteiten, maar wordt nu ook steeds meer gespeeld op de lagere- en middelbare scholen.”

Ben Crum

Via de professor van de Universiteit, Ma, die ook de ‘master-coach’ van het Nationale team van China is kwam het duo in contact met Ben Crum, de korfbalgoeroe van Nederland en oud DKOD’er, met nog altijd een meer dan warm hart voor de club. ,,In gesprekken met hem en vertegenwoordigers van de Nederlandse en Chinese korfbalbond werd het plan geopperd om het korfbalniveau in China naar een hoger ‘level’ te gaan tillen. Jammy, een teamgenote van ons liep al eens stage bij Dalto in Driebergen en nu kregen wij de kans om bij DKOD te kunnen spelen.” Het was voor beiden misschien logischer geweest als ze bij een team dat op een hoger niveau speelde aan de slag gingen, maar omdat ze maar drie maanden konden blijven werd het DKOD. ,,En daar zijn wij natuurlijk erg blij mee”, aldus coach Jochems, die zijn taak als speler voorlopig, door een zware knieblessure heeft moeten opgeven. ,,Ze zijn zeker van hoofdklasse-niveau en maken ons beter en vooral qua scorend vermogen zal het een versterking zijn. Maar toch leren zij zeker ook van ons. Met name het verdedigen is een onderdeel, dat nog wel bijgeschaafd kan worden.”

‘Boodschappen doen bij de PLUS’

Het is overigens niet voor het eerst dat beiden in Nederland zijn. Met het Nationale team trainden en speelden ze al vaker bij DVO/Accountor in Bennekom en traden in Leeuwarden aan bij de Korfbal Challenge, waar ze ook nu van 15 december tot en met 1 januari in Rotterdam aan gaan deelnemen. Maar eerst DKOD en Renkum, waar ze al aardig zijn ingeburgerd. ,,We hebben een fiets gekregen (via Franks Fietsenwinkel in Heelsum) en gaan daarmee naar de trainingen, maar ook boodschappen doen bij De Plus in Renkum, want we koken vaak zelf, maar zijn ook al een aantal keren wezen eten bij mensen van DKOD. Bij Jaap, maar ook bij Coen Hooijer en de voorzitter, Michiel Hupkes. We hebben het hier dan ook geweldig naar onze zin. We voelen ons al echte DKOD’ers.” De glimlach op het gezicht van ‘hun’ trainer geeft aan, dat dat geheel wederzijds is. ,,Ze geven ook trainingen aan onze jeugd en Austin gaat ook jeugdwedstrijdjes fluiten. Zo werden ze al snel een onderdeel van onze DKOD-familie.”

Win-win-situatie

Voor beide partijen is het ‘een win-win-situatie’. ,,Zij moeten als het toernooi in Rotterdam gaat beginnen op hun best zijn”, legt Jochems uit. ,,Dat is het belangrijks. Daar werken we hard aan. Ook gaan ze nog trainingen volgen bij Sparta Nijkerk, Rheko en het talententeam van DVO. Dan trainen ze met Ben Crum en op Papendal gaan ze nog een keer met het Nederlands team meetrainen. Dus er wordt hard aan hun ontwikkeling gewerkt. Maar voor ons als DKOD is het natuurlijk ook fijn, dat zij het ‘mannenprobleem’, in ieder geval in de eerste competitiehelft in de zaal, oplossen. Daarna hoop ik, dat we weer wat geblesseerden terug hebben en zodoende handhaving kunnen realiseren. Dat is ons doel.” Om daar een wezenlijke bijdrage aan te leveren voelen zij als hun plicht. ,,Iedereen bij DKOD wil ons helpen en geeft ons het gevoel onderdeel van de club te zijn. Daar gaan wij zeker wat voor teruggeven.”

DKOD-helden

Dat DKOD versterkt wordt met twee Chinese topspelers ‘zoemde’ al wat rond in korfballand. ,,Er werd zelfs gesproken over competitievervalsing, maar Suen en Austin zij gewoon lid van DKOD en mogen spelen. Omdat ze eind januari weer vertrekken spelen ze tegen elke ploeg in onze competitie precies één keer. Dan moeten we met hun inbreng al de basis voor handhaving hebben gelegd.” Het duo begrijpt de woorden van hun coach en spreekt zelfverzekerd uit, dat dat aan hen niet zal liggen. ,,Wij gaan meer dan ons best doen voor ‘onze’ club. Dat is onze plicht.” De woorden ‘onze club’ worden al direct duidelijk bij ‘het fotomoment’. Het jeugdteam dat al trainingen van het Chinese duo wil maar al te graag met hun helden op de foto.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie