TK lid Laura Bromet
TK lid Laura Bromet Marijke Mergen-Metz

GroenLinks presenteert 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan Kamerlid Laura Bromet

15 februari 2022 om 10:08 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 19 februari presenteert GroenLinks Renkum haar 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan kamerlid Laura Bromet. Bromet zal een rondrit maken langs 5 gemeenten: Veenendaal, Ede, Renkum, Wageningen en Rhenen. Zij gaat in gesprek met inwoners over wat er landelijk, regionaal en lokaal gedaan kan en moet worden om het woonprobleem op te lossen.

Bouwplannen zijn er genoeg, maar met bouwen alleen wordt het grote tekort aan betaalbare woningen niet opgelost. Er is sprake van een structureel probleem. De woningmarkt is een verdienmodel geworden terwijl wonen een grondrecht is. Huur en koopprijzen rijzen de pan uit en slokken een steeds groter deel van het inkomen op. Doorstroming stagneert. Hervormingen zijn nodig. Te beginnen met landelijke maatregelen als het afschaffen van de verhuurderheffing waardoor woningcorporaties meer sociale woningen kunnen bouwen, het aanpakken van speculatie met woningen door belastingvoordelen voor speculanten en huisjesmelkers aan te pakken en huurprijzen in de vrije sector te reguleren. Hierdoor wordt het financieel onaantrekkelijk om huizen op te kopen en door te verkopen of voor exorbitante prijzen te verhuren.

Lijsttrekker Eveline Vink: ‘De wooncrisis mag niet ten koste van ons landschap gaan. We bouwen binnen de bebouwde kom en vooral betaalbaar!’

GroenLinks wil dat er veel meer betaalbare en goede woningen beschikbaar komen, maar wil er tegelijkertijd voor waken dat alles wordt volgebouwd en onnodig hiervoor natuur en groen wordt opgeofferd. De groene ruimte tussen onze steden en dorpen is van levensbelang als verbinding tussen natuurgebieden, als doorgang voor de dieren maar ook voor de gezondheid van onze inwoners en de klimaatbestendigheid van onze gemeenten.

Laura Bromet zal om 13.30 uur op het Raadhuisplein/bij de Albert Heijn in Oosterbeek het 10-puntenplan voor eerlijk wonen in gemeente Renkum in ontvangst nemen.

advertentie
advertentie