Via tunnels kunnen padden onder de weg door naar de uiterwaarden
Via tunnels kunnen padden onder de weg door naar de uiterwaarden Natuurzorg Veluwe-Vallei

Voorjaarsschoonmaak in de paddengoten

24 januari 2023 om 11:34 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen maandag zijn deelnemers van Natuurzorg Veluwe-Vallei gestart met het schoonmaken van de paddengoten langs de Fonteinallee. Mooi op tijd voor de paddentrek begint. Padden kunnen dan vanaf hun winterverblijf op de stuwwal makkelijk en veilig de uiterwaarden bereiken.

De paddentrek vindt meestal plaats in de periode van februari tot april. De precieze tijd is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Vanaf de stuwwal komen de padden in de paddengoot terecht. Van daaruit kunnen ze via tunnels onder de weg door naar de uiterwaarden om zich daar voort te planten. 

In een jaar tijd is er een dikke laag blaadjes en takjes in de paddengoten opgehoopt. Deelnemers van Natuurzorg halen die eruit en dat is een pittige klus. Het betekent veel bukken en scheppen. De totale lengte van de paddengoten bedraagt ruim 650 meter.

Bij Natuurzorg Veluwe-Vallei werken mensen met een psychische kwetsbaarheid in natuurgebieden in de omgeving van Renkum, Wageningen en Ede. Het schoonmaken van de paddengoten is een jaarlijks terugkerende klus. Andere klussen in de buurt zijn onder meer het vrijhouden van het uitzichtpunt op de Noordberg en werkzaamheden in het Renkums Beekdal.

Deze pad overwinterde in de paddengoot
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie