Florian Castein (10) werd vorige week Nederlands kampioen bij het veldrijden.
Florian Castein (10) werd vorige week Nederlands kampioen bij het veldrijden. Dick Martens

Renkummer Florian Castein (10) Nederlands beste veldrijder

7 februari 2024 om 13:53 Overig

‘Heel graag in de voetsporen van Mathieu van der Poel’

RENKUM Op 19 januari jongstleden vierde Nederlands beste wielrenner op dit moment, Mathieu van der Poel, zijn 29e verjaardag. Zijn palmares is inmiddels oneindig, truien en titels veroverde hij op de mountainbike, in het veldrijden en als wegrenner. Dat inspireert ook ‘de jeugd’ om op al die disciplines te gaan uitkomen. Dat was zeker ook bij Renkummer Florian Castein (10) het geval, niet in de laatste plaats geïnspireerd door zijn vader, Corné, die zelf niet onverdienstelijk acteerde op de racefiets. Ook wat dat betreft zijn er raakvlakken met zijn grote idool Mathieu, wiens vader Adrie ook zijn sporen als wielrenner ruimschoots verdiende. Ondanks zijn jonge leeftijd won Florian al twee Nederlandse titels, maar zijn honger is nog lang niet gestild. Ook wat dat betreft treedt hij al (een beetje) in de voetsporen van zijn idool.

Door Dick Martens

KAMPIOENSTRUI In de huiskamer van Florian hangt zijn eerste Rood-Wit-Blauwe kampioenstrui, compleet met rugnummer 314 en de kampioensmedaille keurig ingelijst. Zelf heeft hij zich gehuld in de nieuwste kampioenstrui, want die moet natuurlijk op de foto. Hij en zeker ook vader Corné en moeder Marie José zijn trots op die prestaties. En dat mag ook wel, want Florian heeft er hard voor getraind. ,,Maar hij heeft er vooral veel plezier in”, aldus zijn vader en moeder in koor. Het fietsvirus sloeg bij junior over toen hij als 5-jarige al mee ging naar de wedstrijden die zijn vader destijds nog fietste. ,,Maar op zijn zesde ging hij zelf ook al wedstrijdjes rijden”, legt vader Corné uit. ,,Hij won direct zijn eerste wedstrijd in Eemland. Op zijn zevende begon hij ook al met veldrijden, werd direct tweede, maar toen kwam corona, dat was sneu voor hem. Hij is wel twee keer per week blijven doortrainen bij zijn club De Batouwers in Tiel.” Florian beoefent naast het veldrijden en het rijden op de weg ook het BMX’en. Maar vooral in het veldrijden blonk hij uit. ,,Maar in de aanloop naar het NK brak ik mijn pols bij het stunten in het Wild Dukes Park in Wageningen. Daarom kon ik niet genoeg trainen, ik heb wel meegedaan en werd toch nog tweede.” 

PROF WORDEN Eind 2022 begon Florian ook serieus op de mountainbike. ,,Toen werd ik ook al direct tweede op het NK.” ‘De familiekalender’ is dan ook volledig op Florian afgestemd. ,,Soms wel eens wat veel, maar we vinden het zelf ook leuk”, aldus moeder Marie José. Ook de mentaal soms lastige facetten van de sport kwamen al eens voorbij. ,,Vorig jaar werd hij, bij het NK veldrijden, nadat hij de hele koers op kop had gereden, vlak voor de finish ingehaald. Dat was zuur, dat tikkie moest hij wel even verwerken.” Maar de jongeling nam passend revanche door een jaar later de mountainbike-titel wel te veroveren en vorige week pakte hij ook de titel bij het veldrijden. ,,Vanaf de start ging ik er direct vandoor en niemand kon mij meer bijhouden. Het was een moeilijk parcours.” Vader Corné: ,,Voor de helft heel technisch en snel, de andere helft heel modderig.” Al die trainingsarbeid die hij had verricht betaalde zich uit. Maar zijn honger is nog lang niet gestild. ,,Ik wil heel graag prof worden. Ja, net als Mathieu van der Poel.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie