De Afvalbrigade Oosterbeek heeft de maandagklus weer geklaard. Koffie en koeken van 'Henk 2' zijn vervolgens de beloning.
De Afvalbrigade Oosterbeek heeft de maandagklus weer geklaard. Koffie en koeken van 'Henk 2' zijn vervolgens de beloning. Dick Martens

Zwerfafvalbrigade Oosterbeek vraagt om extra ‘handjes’: ‘Kom jij ons helpen op 23 maart?’

13 maart 2024 om 13:46 Overig

OOSTERBEEK Plastic, blikjes en ander zwerfvuil, het is voor velen een doorn in het oog. We willen toch liever allemaal genieten van een mooi landschap? Zonder zwerfafval is onze omgeving nog veel mooier en kunnen we er allemaal van genieten. Met dat idee in het achterhoofd ontstond in 2013 de Zwerfafvalbrigade Oosterbeek. Wekelijks zorgen zij ervoor, dat Oosterbeek schoon blijft, ook werken zij samen met andere zwerfafvalbrigades, maar ook met onder andere de IVN-werkgroep landschapsonderhoud Zuidwest Veluwezoom. Samen met hen staat er op 23 maart een grote gezamenlijke schoonmaakactie op het programma, waarvoor nadrukkelijk om extra ‘handjes’ wordt gevraagd.

Door Dick Martens

Een voor een druppelen de vrijwilligers van de Zwerfafvalbrigade Oosterbeek deze maandagmorgen binnen in de kantine van het gemeentehuis. ,,Heb je lekker geraapt?”, wordt belangstellend gevraagd. Nadat de koffie is gepakt volgen al snel ‘de afvalverhalen’. De groep bestaat deze morgen uit negen vrijwilligers, die elk ‘een stukje Oosterbeek hebben gedaan’. Opvallend is, dat er niet minder dan drie mannen met de naam Henk deel uitmaken van de groep. ‘Henk 2’ (’Ik was de tweede Henk die zich aanmeldde’) was vanmorgen aan de beurt om voor wat lekkers bij de koffie te zorgen. ‘Zijn’ koeken vinden direct gretig aftrek. ,,We rapen nog altijd veel rommel op”, legt Greet Wessel-Visser, de initiator van de Zwerfafvalbrigade Oosterbeek, uit. ,,Vooral rondom de supermarkten ligt veel. Bijvoorbeeld kassabonnen, mensen vragen erom, komen buiten en gooien hem vervolgens van zich af.” Ook sigarettenpeuken zijn een bron van ergernis. Henk 2: ,,Ik heb er vanmorgen in een uurtje ruim 60 opgeraapt.”  Zelf zag hij, op weg naar de fysiotherapeut, vrijwilligers bezig met afvalrapen. ,,Ik vond dat zij geweldig werk deden, ben op ze afgestapt en mij al snel aangemeld. Inmiddels ben ik alweer vijf jaar elke maandag met ze op pad.”

Henk 2 zal ook op 23 maart niet ontbreken als de IVN-werkgroep samen met de gemeente en de verschillende afvalbrigades een grote schoonmaakactie gaat houden om zwerfafval in de gemeente Renkum op te ruimen. ,,Afgelopen jaren hebben we zowel in het voorjaar alsook in het najaar vuil geraapt in de uiterwaarden langs de Rijn”, legt Fons Goselink uit. ,,Dat gaan we nu ook weer doen. In groepjes van 2 of 4 personen ga je dan onder leiding van een coördinator al het zwerfafval in een bepaald gebied opruimen. Dat doen we van 9.30 uur tot 12.30 uur. ,,Voor het benodigde gereedschap zoals handschoenen, grijpers en zakken, wordt gezorgd. We sluiten dan gezamenlijk af onder het genot van een kop soep.” Aanmelden kan via een mail aan: greetwesselvisser@hetnet.nl of goselinkfons@hotmail.com. Na aanmelding volgt nog nadere informatie.”

advertentie
advertentie