Renkumse Molen straalt weer aan de horizon na indrukwekkende restauratie
Renkumse Molen straalt weer aan de horizon na indrukwekkende restauratie Gert Budding

Renkumse Molen straalt weer aan de horizon na indrukwekkende restauratie

9 april 2024 om 19:50 Overig

RENKUM “Dit is een historische dag, we vieren het 10-jarig bestaan van de gerestaureerde molen”, opent Harm Schonewille, voorzitter Stichting Exploitatie Renkumse Molen uitbundig vanaf de molen, met de nog zichtbare kogelinslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar geleden werd de molen weer in gebruik genomen, na een ingrijpende restauratie.

Door Gert Budding

In de oorlog kwam de molen onder zwaar artillerievuur te liggen. De Duitsers wilden vanuit de Betuwe de molen vernietigen, omdat zij het vermoeden hadden dat de geallieerden de molen als markeerpunt gebruikten bij de massale luchtlanding op de Renkumse heide in september 1944.

De wieken ontbraken lange periode, restauratie volgde. Nu is het weer de parel van Renkum. “De molen staat weer te gloriën aan de horizon”, zegt Ham Schonewille en overhandigde burgemeester Agnes Schaap het eerste jubileumboek, met recepten, vervaardigd door molenaar Eric van Ark. In april zijn er op de zaterdagen activiteiten bij de molen. Cameraclub Oosterbeek heeft een prachtige expositie van de molen gemaakt. Sander Essers droeg een mooi gedicht voor, dat hij speciaal voor de molen heeft gemaakt.

De Renkumse molen draait voornamelijk op enthousiaste vrijwilligers. “Zij vinden het fantastisch om dit jubileum te vieren”, vertelt Harm Schonewille. “Zonder de mensen kan de molen niet bestaan, ben trots op ze, zij geven een geweldige invulling aan deze dag.” In de molen worden broden en andere lekkernijen verkocht van zelfgemalen graan.

Afbeelding
advertentie
advertentie