Jeugdtrainer Patrick Wennekes, ook bevelvoerder Brandweer Renkum, handelde snel en ving de gewonde buizerd.
Jeugdtrainer Patrick Wennekes, ook bevelvoerder Brandweer Renkum, handelde snel en ving de gewonde buizerd. gertbudding.nl

Kundig ingrijpen trainer Wennekes

26 januari 2022 om 09:43 Overig

Buizerd zwaar onderkoeld

RENKUM Op het moment dat er zaterdag in alle vroegte foto’s werden gemaakt van de nieuwe trainingspakken voor jeugd van voetbalvereniging RVW, sprintte trainer Patrick Wennekes naar een ander veld op het Wilhelminasportpark. Een gewonde buizerd hupte over de grasmat en was niet meer in staat om te vliegen. Later bleek de vogel ook zwaar onderkoeld.

Gert Budding

Met zijn geoefende hand als bevelvoerder van de brandweer in Renkum, ontfermde jeugdtrainer Wennekes zich met een jas over de vogel die zich door de handicap makkelijk liet vangen. De gewaarschuwde Dierenambulance Nederrijn, met haar domicilie op het sportpark, was snel ter plaatse en gaf de buizerd een warme kruik. “Nu is het afwachten of de vogel het gaat redden”, vertelt een medewerker van de dierenambulance op dat moment. De buizerd is in ieder geval niet door een bal geraakt, het onderkoelde beestje moet al langer op het sportpark gelopen hebben. “Misschien is hij tegen een gebouw gevlogen.” 

“Even werd er gedacht dat het een havik zou zijn, maar het was toch een buizerd”, zegt Wilma va den Boogert, coördinator Dierenambulance Nederrijn een dag later. “De buizerd was in zeer slechte conditie en drijfnat. We hebben hem daarom ook lange periode rust gegeven om bij te komen. Na anderhalf uur stond de buizerd weer recht op zijn pootjes en keek fris. We wachten eerst een periode af of gewonde vogels herstellen, ze kunnen ook tijdens de een uur durende rit naar het vogelopvangcentrum in Naarden, een kostbare onderneming, overlijden. We rijden alleen naar Naarden als dieren overlevingskansen hebben en dat was in dit geval”, vertelt Wilma van den Boogert opgelucht, die nu vrijwel dagelijks de rit naar Naarden maakt. “Dat heeft te maken met de vogelgriep die momenteel heerst.” 

Een adequate oplossing voor de noodopvang van dieren is Avolare Wildopvang en Educatie in Doorwerth. De nieuwe schitterende accommodatie vangt volgens Boogert momenteel nog geen dieren op. “In mijn beleving is Avolare officieel nog niet geopend, we hebben al een paar keer contact gezocht maar horen niets. Het zou ons veel tijd en geld besparen als we gewonde dieren daar kunnen afleveren voor herstel.” 

advertentie
advertentie