Onder het toeziend oog van de fractieleiders onthulde burgemeester Agnes Schaap maandag het eerste verkiezingsbord.
Onder het toeziend oog van de fractieleiders onthulde burgemeester Agnes Schaap maandag het eerste verkiezingsbord. Koen Wilmink

Begin strijd om stem kiezer

9 februari 2022 om 15:23 Overig

Officieel startsein verkiezings-activiteiten

OOSTERBEEK Met de onthulling van het eerste verkiezingsbord in de gemeente Renkum is afgelopen maandag officieel de strijd om de stem van de kiezer begonnen. Zes fractieleiders van de zes politieke partijen die in maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen waren aanwezig tijdens de onthulling van burgemeester Agnes Schaap aan de Pastoor Bruggemanlaan bij het Raadhuisplein in Oosterbeek.

Koen Wilmink

Op speciaal geplaatste verkiezingsborden, verspreid over de zes dorpen van de gemeente, worden een dezer dagen de affiches van de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart zichtbaar voor het publiek. De verkiezingsborden zijn een stuk beschaafder als in voorgaande jaren: minder massaal. Daar waren de aanwezigen het over eens. ,,En nu maar hopen dat de borden in tact blijven en mensen er geen dingen overheen plakken”, zei een aanwezige.

Voordat de borden onthuld werden gaf Schaap een speech. ,,Voor zover ik weet zijn wij de eerste gemeente in Nederland waar nu de verkiezingsborden staan. En we hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk stemgerechtigden gebruik maken van hun stemrecht. We willen en moeten het samen met de bevolking doen.” 

In Renkum doen dit jaar zes partijen mee aan de verkiezingen: GroenLinks, D66, GemeenteBelangen (GB), CDA, VVD en PvdA. De PRD (Partij Renkumse Dorpen) keert niet terug en is in december gefuseerd met een andere lokale partij: GB. Vanwege het coronavirus mogen stemgerechtigden ook op 14 en 15 maart hun stem uitbrengen. Daarvoor worden twee stembureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur open. Bij het stembureau in het gemeentehuis zijn op 14 en 15 maart een stemmal en 2 soundboxen met ingesproken kandidatenlijsten beschikbaar. Met de stemmal en soundbox kunnen mensen met een visuele beperking maar ook mensen met dyslexie, laaggeletterdheid of een andere aandoeningen zelfstandig zijn/haar stem uitbrengen. De tweede locatie is Doelum aan de Hogenkampseweg 45 in Renkum. 

Op 16 maart worden dertien stembureau’s opengesteld verdeeld op vijf van de zes dorpen.

advertentie
advertentie