Een voorbijgangster legt aan twee belangstellende heren uit wat de functie van de laadlantaarnpaal is.
Een voorbijgangster legt aan twee belangstellende heren uit wat de functie van de laadlantaarnpaal is. gertbudding.nl

Renkum heeft Nederlandse primeur met laadlantaarnpaal

6 juli 2022 om 12:07 Overig

RENKUM Het dorp Renkum heeft de Nederlandse primeur met de eerste laadlantaarnpaal. Vrijdag werd de eerste paal aan de Europalaan in gebruik genomen. Later wordt op nog een aantal plekken in de gemeente Renkum deze palen geplaatst waarbij de aansluiting van de EV-laadfunctionaliteit van netbeheerder Liander voor elektrische auto’s in de lantaarn zit.

Gert Budding

“Het is voor de gemeente Renkum weer een stap richting verduurzaming om de doelen van het Klimaatakkoord van 2030 te bereiken”, weet wethouder Joa Maouche. Doordat een lantaarnpaal en een elektrisch oplaadpunt worden gecombineerd, is de straat minder vol dan wanneer er alleen losse laadpunten worden geplaatst, is de overtuiging van de gemeente Renkum. “Bovendien passen de laadlantaarnpalen ook mooi in het straatbeeld.” 

Gemeente Renkum heeft de afgelopen periode ruim 6.300 lantaarnpalen vervangen door duurzame, met energiebesparende en dimbare LED-verlichting. Daar komt nu de nieuwe laadfunctie voor elektrische auto’s bij. “De laadlantaarnpalen zijn duurzamer en efficiënter in aanschaf en onderhoud, omdat ze meerdere functies hebben. Ook wordt de straat niet volgebouwd met extra objecten, maar wordt hiermee de combinatie met bestaande objecten gemaakt”, legt Joa Maouche uit. De laadlantaarnpalen zijn te vinden op diverse plekken in de gemeente: aan de Chopinlaan in Doorwerth, Cornelis Koningstraat/Weverstraat in Oosterbeek en aan de Europalaan, Oudkerkeland en de Wilgenplas in Renkum.

“Vier laadlantaarnpalen hebben een geïntegreerde kleine slimme meter, die past in een gewone lantaarnpaal. Dit is een proef met netbeheerder Liander. Stichting ELaad (keuringsinstantie laadpalen) heeft deze in april 2022 goedgekeurd. De andere laadlantaarnpalen hebben geen geïntegreerde meter.”

Na de plaatsing van de laadlantaarnpalen wordt het gebruik ervan gemonitord. “Ook evalueren we met inwoners en betrokken partijen. Op deze manier kunnen we bepalen of, waar en wanneer er eventueel meer laadlantaarnpalen kunnen komen.”

“Het wordt een grote puzzel om aan de vraag naar oplaadpunten te voldoen. Het is geweldig dat het nu in de gemeente Renkum mogelijk is je elektrische voertuig op te laden aan speciale laadlantaarnpalen. Een win-win, want we faciliteren duurzame mobiliteit en maken optimaal gebruik van der bestaande infrastructuur.”

advertentie
advertentie