De renovatie van de vijver in Bato's Wijk in Oosterbeek wordt waarschijnlijk half september afgerond.
De renovatie van de vijver in Bato's Wijk in Oosterbeek wordt waarschijnlijk half september afgerond. Koen Wilmink

‘Vijver volgende maand klaar’

17 augustus 2022 om 10:56 Overig

OOSTERBEEK De werkzaamheden aan de vijver in Bato’s Wijk zullen naar verwachting half september afgerond zijn. Dat vertelde een gemeentevoorlichtster.

Geen extra werkzaamheden nodig

Koen Wilmink

Het werk werd vorige maand stilgelegd na de vondst van een ‘onbekend object’ in de sliblaag op de bodem van de vijver. De politie kon geen uitsluitsel geven over de vondst “omdat het niet terug te vinden is in ons systeem en de betrokken agent met vakantie is”, aldus een politiewoordvoerder.

Het gerucht als zou het om een bom uit de Tweede Wereldoorlog gaan werd al gauw ontkracht. “De kans daarop is uiterst klein, omdat het gebied een aantal jaren helemaal uitgekamd is”, zegt buurtbewoner en vrijwilliger Daan Markx: “Toch zat de schrik er bij de buurtbewoners wel even goed in.”

De vijver wordt sinds begin juli gerenoveerd, maar het werk lag door het onbekende object een aantal weken vrijwel stil. “De vijver verkeerd in slechtere toestand (het is lek - KW) dan werd verwacht. Een ingeschakelde specialist beoordeelde dat er geen aanvullende herstelwerkzaamheden nodig zijn”, aldus de gemeentevoorlichtster.

De aanwezige dieren zijn tijdelijk ondergebracht in ander vijvers, waaronder de vijver aan de Weverstraat. Daar vonden Groene kikkers en larven een tijdelijk onderkomen. Kleine salamanders, alpensalamanders en larven gingen naar een particuliere vijver. Ook de waterplanten in speciekuipen vonden onderdak in een particuliere vijver. Vissen en eitjes werden - afhankelijk van soort - verplaatst naar geschikte plekken. De diertjes worden weer teruggeplaatst

Ook de fontein in de vijver wordt hersteld. “Ook al ben ik geen voorstander van een fontein. Door het rondpompen van het water wordt de ecologie van de vijver verstoord”, vindt Markx. Hij is al jaren één van de voortrekkers in de wijk als het gaat om het onderhoud van Bato’s Wijk gaat. Vorig jaar heeft hij de vijver nog alle hondendrollen uit de vijver gehaald. “De vijver leek wel een open riool. Daarna heb ik kalk toegevoegd aan het water. Al snel vonden kleine waterdieren, zoals de watervlo, daarna weer hun plek. Zoals het hoort”, aldus Markx.

ONTSTAAN BATO’S WIJK Het park Bato’s wijk is in de 19e eeuw als buitenplaats ontstaan. In dezelfde tijd zijn buitenplaatsen als de Paasberg, de Oorsprong, de Sonnenberg en de Hemelseberg in Oosterbeek aangelegd. In 1836 liet de heer J.H. Kempenaar een herenhuis bouwen op de hoogten tussen de Paasberg en de Van Wassenaersheuvel. Hij gaf het huis de toepasselijke naam Bato’s wijk. Dit betekent namelijk ‘plek aan de Betuwe’. Vanuit het herenhuis hadden de bewoners namelijk een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Neder-Rijn en het landschap van de Betuwe.

In 1870 is het buitengebied aangekocht door de heer L. Fangman (ooit eigenaar van de uitspanning ‘De Westerbouwing’). Fangman schakelde tuinarchitect Samuël Voorhoeve in om het gebied om te vormen tot een park. In 1927 verkocht hij het park met het aanwezige herenhuis aan de gemeente Renkum. Sindsdien fungeerde het herenhuis als gemeentehuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het bomenbestand zwaar te lijden gehad door de gevechten. In 1944 is het huis totaal verwoest. Hierdoor is de originele samenhang tussen het huis en het park niet meer zichtbaar, maar het karakter van het park is in grote lijnen bewaard gebleven.

advertentie
advertentie