Afbeelding
Foto: Reinder Boeve

Steeds meer gebruikers doen auto weg voor deelmobiliteitTWEEDE ELEKTRISCHE DEELAUTO IN OOSTERBEEK

1 december 2022 om 20:43 Overig Deel je nieuws

Een half jaar na de start van het deelinitiatief Samen Slim Rijden is de groep gebruikers groot genoeg voor een tweede auto. Een Volkswagen ID-3 staat vanaf vandaag in Oosterbeek-laag.

De herinrichting van de wijk Talud bracht het balletje aan het rollen, want in de vaak smalle straten is het vinden van een parkeerplek is niet altijd makkelijk. De werkgroep Duurzaam Talud opperde: Waarom delen we niet samen een auto, zodat er meer ruimte overblijft voor groen en andere zaken?

 In augustus van dit jaar was het zover: de eerste deelauto kwam, met oorspronkelijk 8 gebruikers. Al snel meldden ook Oosterbekers uit andere wijken zich aan en na een half jaar zijn er nu zoveel gebruikers dat er een tweede deelauto komt. Dertien deelnemers delen samen een Kia Niro en een Volkswagen ID-3. De Kia heeft als thuisbasis Oosterbeek-hoog en de Volkswagen staat sinds vandaag in Oosterbeek-laag. 

De groep hoopt door de aanwas van nieuwe deelnemers in 2023 uit te kunnen breiden naar een derde wagen. Initiatiefnemer Hilde Groot: “Je merkt dat de beschikbaarheid en de nabijheid belangrijk is voor mensen om de stap te durven nemen hun eigen auto weg te doen. Ook als dat de tweede auto in een huishouden is. Onze ervaringen met de beschikbaarheid zijn tot nu toe goed.”

Een particuliere auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil. Omdat niet iedereen zijn auto op hetzelfde moment gebruikt, kun je door het delen van een auto veel stilstaand blik voorkomen. Dat scheelt ruimte in de wijk en maandelijkse kosten, want het bezitten van een auto kost gemiddeld 300-600 euro. Deelauto-gebruikers betalen per rit, waarbij zowel de kilometers als de uren een rol spelen. 


Inmiddels zijn er in Oosterbeek vijf auto’s weggedaan door de komst van de deelauto. Dat zijn dus vier stilstaande auto’s minder op straat. “Een hartstikke mooi resultaat,” vindt gebruiker Robert uit de Van Spaenweg. Hij heeft helemaal geen eigen auto meer, sinds hij meedoet met OnzeAuto. Hij rijdt als zakelijk gebruiker meermaals per week in de elektrische deelwagen. “Dat is fiscaal voordelig en ik rijd voor een beperkt bedrag in een comfortabele, mooie auto.” 

Dorpsgenoten die ook willen aansluiten bij de deelauto zijn van harte welkom. Meer informatie staat op https://www.onzeauto.com/samenslimrijden/oosterbeek

advertentie
advertentie