Suzanne van Snippenburg (links) en Lèneke Pfeiffer in de achtertuin, midden in het Zweiersdal.
Suzanne van Snippenburg (links) en Lèneke Pfeiffer in de achtertuin, midden in het Zweiersdal. Koen Wilmink

Zoektocht beestjes en planten

1 maart 2023 om 12:58 Overig

OOSTERBEEK Net buiten het centrum van Oosterbeek ligt het schitterende gebiedje Zweiersdal, een fraai natuurgebied ingesloten door de Weverstraat aan de ene kant en de Fangmanweg aan de andere kant. Een grotendeels bewoond gebied, maar met veel respect voor de natuur. Een aantal buurtbewoners wil de biodiversiteit van het langgerekte natuurgebied in kaart brengen door een ‘BioBlitz’ te houden. 

Suzanne en Leo van Snippenburg zijn twee van de initiatiefnemers van het zogenaamde Zweiersdal Festival. Het festival is voor en door Oosterbekers vertelt het echtpaar dat zes jaar geleden vanuit Arnhem in Oosterbeek vestigde. ,,Het festival valt samen met de viering van het honderdjarig bestaan van de gemeente Renkum dit jaar. We hopen ook dat burgemeester Schaap op 11 maart aanwezig is tijdens de aftrap”, vertelt Leo. 

Die dag (aanvang 14.00 uur) wordt begonnen met de BioBliz. ,,Deelnemers gaan in een afgebakend gebied - het Zweiersdal - op zoek naar zo veel mogelijk soorten en registreren deze op ‘Waarnemingen.nl of via de ondersteunende app Obisdentify. De deelnemers kunnen tellen wanneer het hen uitkomt”, aldus Leo.  ,,We gaan zoeken naar planten, paddenstoelen, vogels, insecten, amfibieën, reptielen en zoogdieren”, vult Suzanne aan. ,,We gaan voor duizend soorten in honderd dagen.” De BioBlitz wordt gehouden tussen 11 maart en 18 juni.

ACTIVITEITEN Tijdens de telperiode zijn er diverse films, lezingen, (wandel)excursies en andere evenementen waarbij steeds een soort centraal staat, bij voorbeeld amfibieën, vogels, waterbeestjes of korstmossen. Ook aan kinderen is gedacht: het IVN organiseert in De Zomp diverse activiteiten. Opgeven kan via de website festivalzweiersdal.nl. Daar staan ook alle activiteiten vermeld. Het programma wijzigt regelmatig. Ook is daar een handleiding over het tellen en invoeren van gegevens.

De afsluiting is op 16, 17 en 18 juni met allerlei lezingen, begeleide wandeltochten en films in Filmhuis  Oosterbeek. Met absolute klapper de zondag met muziek, eten en drinken in het Zweiersdal. Ook is er op zondag 18 juni een Biodiversiteitsmarkt op De Dam. Die dag worden ook de resultaten van de telling bekendgemaakt.

,,We willen de mensen ook de kans geven een kijkje te nemen in het Zweiersdal dat normaal gesproken grotendeels afgesloten is”, vertelt Leo. Er loopt wel een openbaar pad door het Zweiersdal, maar dat is redelijk onbekend bij Oosterbekers. ,,Het is een boel werk, maar zeker de moeite waard”, zegt Leo.

Contactpersonen Festival Zweiersdal: Daan Markx, Erik den Boer, Frank van der Mijn, Jeanne Berndsen, Joost Borsboom, Lèneke Pfeiffer, Leo van Snippenburg en Suzanne van Snippenburg of via mail: info@festivalzweiersdal.nl.

Voor meer informatie kijk op www.festivalzweiersdal.nl 

Koen Wilmink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie